Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pandemický príspevok dostanú aj dohodári pri realizácii opatrení štátu

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrh bude mať podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pozitívny vplyv na hospodárenie domácností osôb.

Bratislava 20. januára (TASR) – Pandemický rodičovský príspevok budú môcť naďalej poberať aj zamestnanci, ktorí vykonávajú závislú činnosť na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Zmena sa bude týkať tých zamestnancov, ktorí pracujú na dohodu pri realizácii opatrení prijatých príslušnými orgánmi na riešenie krízovej situácie. Vyplýva to z návrhu zmeny nariadenia vlády o niektorých opatreniach v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19, ktorý v stredu schválila vláda.

"Návrh bude mať podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pozitívny vplyv na hospodárenie domácností osôb, ktoré sú poberateľmi pandemického rodičovského príspevku na maloleté dieťa, respektíve deti, a zároveň vykonávajú závislú činnosť na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru v čase trvania krízovej situácie s cieľom realizácie opatrení prijatých príslušnými orgánmi na riešenie tejto krízovej situácie," uviedlo MPSVR SR v analýze sociálnych vplyvov k schválenému materiálu.

"Ak niekto poberá rodičovský príspevok a súčasne pôjde pomôcť pri testovaní a dostane za to nejakú odmenu, neznamená to, že príde o rodičovský príspevok," povedal po schválení materiálu minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Pandemický rodičovský príspevok v súčasnosti poberajú rodičia, ktorí rodičovský príspevok poberali do 15. októbra 2020 a odvtedy im na tento príspevok zanikol zákonný nárok napríklad pre dovŕšenie troch rokov veku dieťaťa.