Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Pannier-Runacherová: Francúzsko je v oblasti plynu na zimu pripravené

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ministerka to vyhlásila deň po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na zníženie spotreby energií vo Francúzsku o 10 % počas najbližších týždňov a mesiacov.

Paríž 6. septembra (TASR) - Francúzsko je v súvislosti so zásobami plynu dobre pripravené na nadchádzajúcu zimnú sezónu, napriek energetickej kríze v Európe v dôsledku vojny na Ukrajine. Uviedla to v utorok francúzska ministerka energetiky Agnés Pannier-Runacherová s tým, že Francúzsko už dosiahlo maximálnu úroveň svojich strategických rezerv. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Čo sa týka našich rezerv plynu, dnes sme dosiahli maximálnu úroveň. Tieto zásoby predstavujú 50 % našej spotreby plynu počas zimných mesiacov, čo znamená, že sme na zvládnutie zimnej sezóny výborne pripravení," povedala Pannier-Runacherová pre televíznu stanicu CNews.

Ministerka to vyhlásila deň po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na zníženie spotreby energií vo Francúzsku o 10 % počas najbližších týždňov a mesiacov. "Najlepšou energiou je tá, ktorú nespotrebujeme," uviedol Macron v pondelok (5. 9.) na tlačovej konferencii, na ktorej vyzval firmy a domácnosti, aby znížili spotrebu energií napríklad tým, že stiahnu kúrenie a klimatizáciu.