Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Parlament musí podľa R. Fica prebrať iniciatívu pri cenách potravín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Prvovýrobcovia a spracovatelia potravín podľa Smeru-SD označili za prvotnú príčinu zvyšovania cien svojich výrobkov rast nákladov na energie a ďalších vstupov.

Bratislava 30. marca (TASR) - Národná rada (NR) SR musí podľa opozičného poslanca Roberta Fica (Smer-SD) prebrať iniciatívu pri regulácii cien potravín. Povedal to po štvrtkovej diskusii na pôde NR SR, ktorá sa týkala rastúcich cien potravín. Uskutočnila sa pod záštitou podpredsedu parlamentu Juraja Blanára (Smer-SD).

Prvovýrobcovia a spracovatelia potravín podľa Smeru-SD označili za prvotnú príčinu zvyšovania cien svojich výrobkov rast nákladov na energie a ďalších vstupov. Vláda preto podľa sociálnych demokratov musí odpovedať na otázku, čo bude 1. apríla, nakoľko vtedy končí pomoc podnikateľom s vysokými cenami energií.

Hovorili s predstaviteľmi obchodných reťazcov a v najbližších dňoch majú k tomu podľa Fica komunikovať zásadné veci. "Je to otázka, či v nejakom prípade môže alebo nemôže dôjsť k porušeniu pravidiel hospodárskej súťaže, pretože viete, že ostatné rozhodnutie, ktoré obchodné reťazce urobili, narazilo na nedorozumenia. Ak má prísť akékoľvek rozhodnutie po dohode s predstaviteľmi obchodných reťazcov, musí to byť v súlade s našimi zákonmi a s právom Európskej únie," povedal Fico.

Ďalej je podľa Smeru zhoda, že je potrebné pomôcť prvovýrobcom v oblasti daňovo-odvodovej zaťaženosti. Za prítomnosti Jána Richtera (Smer-SD) bolo ponúknuté riešenie, že napríklad na 6 mesiacov do výšky minimálnej mzdy by mohli v tomto odvetví byť úplne odpustené odvody. Dopad tohto opatrenia by bol na úrovni okolo 60 - 70 miliónov eur.

Podľa Smeru-SD diskutovali aj o možnom znížení dane z pridanej hodnoty (DPH). "Veľmi vítam, že držíme nejaký rámec spolupráce, pokiaľ ide minimálne o stranu Sme rodina," uviedol Fico s tým, že podľa neho by mohla byť po štvrtkovom rokovaní dohoda s dotknutými stranami "na dobrej ceste".