Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Parlament schválil novelu zákona o štátnom rozpočte na rok 2022

Na archívnej snímek poslanci Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Celkové príjmy štátneho rozpočtu sa podľa návrhu zvyšujú o 1,497 miliardy eur a o rovnakú sumu sa zvyšujú aj celkové výdavky.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Príjmy aj výdavky štátneho rozpočtu na tento rok sa zvýšia približne o 1,5 miliardy eur. Vyplýva to z novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2022, ktorú v utorok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Za návrh hlasovalo 94 z 97 prítomných poslancov. Súčasťou materiálu je aj rozpis výdavkov, na ktoré budú financie použité. Parlament o právnej norme rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Celkové príjmy štátneho rozpočtu sa podľa návrhu zvyšujú o 1,497 miliardy eur a o rovnakú sumu sa zvyšujú aj celkové výdavky. Na základe požiadavky opozičnej strany SaS novela zákona špecifikuje aj rozdelenie výdavkov.

Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR by malo ísť 207,6 milióna eur na výplatu 13. dôchodku v novembri 2022, a tiež 190 miliónov eur na kompenzácie pre ohrozené skupiny.

Ministerstvo hospodárstva SR má dostať na pomoc firmám s vysokými cenami energií 900 miliónov eur a v kapitole Všeobecná pokladničná správa zostane na kompenzácie pre verejnú správu suma 200 miliónov eur.