Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Parlament schválil vyrovnaný rozpočet na rok 2019

Na snímke zľava v popredí predseda vlády SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši, minister financií SR Peter Kažimír, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, v pozadí zľava podpredsedovia Národnej rady SR Andrej Hrnčiar, Béla Bugár, predseda parlamentu Andrej Danko a podpredseda NR SR Martin Glváč počas 38. schôdze Národnej rady SR 5. decembra 2018 v Bratislave. Plénum Národnej rady (NR) SR v stredu schválilo rozpočet na rok 2019. Ide o prvý vyrovnaný rozpočet v histórii Slovenska. Foto: TASR - Pavol Zachar

Za návrh rozpočtu na budúci rok hlasovalo 79 poslancov zo 142 prítomných, zvyšných 63 bolo proti.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Plénum Národnej rady (NR) SR v stredu schválilo rozpočet na rok 2019. Ide o prvý vyrovnaný rozpočet v histórii Slovenska.

Za návrh rozpočtu na budúci rok hlasovalo 79 poslancov zo 142 prítomných, zvyšných 63 bolo proti. Takzvaný zákon roka predložilo parlamentu ministerstvo financií pod vedením Petra Kažimíra (Smer-SD).

Pôvodne návrh rozpočtu schválený vládou počítal s deficitom verejných financií na budúci rok na úrovni 0,10 % hrubého domáceho produktu (HDP). Prijatím pozmeňujúceho návrhu z finančného výboru sa však upravil schodok rozpočtu tak, aby sa dosiahlo v roku 2019 vyrovnané hospodárenie.



Konkrétne sa výdavky kapitoly Všeobecná pokladničná správa znížili o 96,89 milióna eur. Celkové príjmy aj výdavky verejnej správy tak majú v budúcom roku dosiahnuť rovnakú sumu 37,161 miliardy eur.

Parlament prijal k návrhu rozpočtu aj dva ďalšie pozmeňujúce návrhy z dielne koaličných poslancov. Na základe návrhu poslancov SNS, Mosta-Híd a Smeru-SD bude mať Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR k dispozícii 50 miliónov eur na podporu v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva. Tieto prostriedky by mali plynúť z plánovaného osobitného odvodu pre obchodné reťazce. Ak však bude príjem z odvodu nižší ako 50 miliónov eur, suma sa má dorovnať z kapitoly Všeobecná pokladničná správa.

Prijatím pozmeňujúceho návrhu poslanca Smeru-SD Ladislava Kamenického získa rezort zdravotníctva 55 miliónov eur. Z toho by malo ísť 50 miliónov eur na pokrytie výdavkov na platbu za poistencov štátu do verejného zdravotného poistenia a päť miliónov eur na rýchlejšiu realizáciu a väčší počet projektov. Financie sa presunuli z rezervy kapitoly Všeobecná pokladničná správa.

K návrhu rozpočtu na budúci rok predložili pozmeňujúce návrhy aj viacerí opoziční poslanci. Ani jeden však pri hlasovaní neuspel. Napríklad poslanec OĽaNO Ján Marosz chcel presunúť dodatočných 40 miliónov eur na opravu a údržbu ciest prvej triedy z rezervy Všeobecnej pokladničnej správy.

Viac peňazí pre ministerstvo školstva chceli poslanci Adriana Pčolinská (Sme rodina) a Miroslav Sopko (OĽaNO). Pčolinská navrhovala presunúť do rezortu školstva navyše viac ako 4,5 milióna eur, a to na úkor ministerstva obrany. Peniaze mali byť účelovo viazané na asistentov učiteľov.

Sopko chcel pre rezort školstva získať navyše jeden milión eur z kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Peniaze mali byť podľa jeho návrhu použité na rozšírenie ponuky a zvýšenie kvality výchovy a vzdelávania v čase mimo vyučovania.