Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Parlament vzal na vedomie Program stability SR na roky 2022 až 2025

Na snímke budova Národnej rady (NR) SR 3. marca 2021 v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

K tomu by okrem plánovanej konsolidácie malo prispieť aj očakávané stiahnutie doterajších výdavkov určených na riešenie pandémie.

Bratislava 15. júna (TASR) – Deficit verejných financií sa v tomto roku zvýši z predpokladaných 4,9 na 5,1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dôvodom sú vyššie pandemické výdavky, dofinancovanie zdravotníctva, prenos výdavkov z minulého roka zo strany spoločností pod Ministerstvom dopravy a výstavby SR. Tieto negatívne vplyvy budú, naopak, kompenzované vyššími daňovo-odvodovými príjmami o 0,8 % HDP. Vyplýva to z Programu stability Slovenskej republiky na roky 2022 až 2025, ktorý v stredu vzala na vedomie Národná rada (NR) SR. V ďalších rokoch by sa mal deficit výraznejšie znížiť.

"Aj napriek pretrvávajúcej neistote spojenej s novými globálnymi výzvami sa na celom horizonte programu stability očakáva rast slovenskej ekonomiky," uviedlo Ministerstvo financií (MF) SR v materiáli. HDP by v tomto roku mal vzrásť o 2,1 % a v budúcom roku o 5,3 %. Rezort financií očakáva oživenie ekonomiky v dôsledku čerpania fondov EÚ a ukončenia konfliktu na Ukrajine. "V ďalších rokoch bude ekonomický vývoj tlmiť očakávaná konsolidácia verejných financií. Rast klesne pod 2 % HDP a ekonomika sa prestane prehrievať," uviedol rezort, pričom v roku 2025 už bude podľa ministerstva ekonomika o takmer desatinu silnejšia než v predkrízovom roku 2019. Z tohto prírastku však môže prípadný nepriaznivejší priebeh vojnového konfliktu ukrojiť približne tretinu.

Predbežným plánom vlády je už od roku 2023 výraznejšie znížiť celkový schodok hospodárenia, aj v nadväznosti na zavedenie výdavkových limitov. Tie si v nasledujúcich rokoch každoročne vyžiadajú dodatočné konsolidačné opatrenia v objeme 0,5 % HDP. "Na roky 2023 aj 2024 to predbežne zodpovedá poklesu nominálneho deficitu až na úroveň 2,4 % HDP, respektíve 2,3 % HDP," priblížil rezort financií.

K tomu by okrem plánovanej konsolidácie malo prispieť aj očakávané stiahnutie doterajších výdavkov určených na riešenie pandémie. Predbežný návrh rozpočtu je v súčasnosti pripravený s vyššími schodkami, a to na úrovni 3,3 % HDP a 3,2 % HDP pre roky 2023 a 2024.

Po náraste dlhu na 63,1 % HDP v minulom roku sa v ďalších rokoch podľa schváleného materiálu zadlženie vráti hlbšie pod hranicu 60 % HDP a po splnení cieľov na základe limitu verejných výdavkov klesne hrubý dlh do roku 2025 pod 55 % HDP.