Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

Slovensko je bližšie k schváleniu Partnerskej dohody

Ilustračná snímka FOTO TASR/AP

Slovensko by malo do roku 2020 dostať z rozpočtu EÚ celkovo 20,3 miliardy eur.

Bratislava 23. januára (TASR) - Návrh Partnerskej dohody medzi Slovenskom a EÚ na roky 2014 až 2020 už predložil podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) na verejné pripomienkovanie. Informovala o tom jeho hovorkyňa Silvia Belešová.

Partnerská dohoda je základný strategický dokument, ktorý pripravuje každý členský štát na národnej úrovni, pričom je výsledkom rokovaní s Európskou komisiou (EK). Určuje stratégiu, priority a podmienky krajiny na využívanie európskych štrukturálnych a investičných fondov efektívnym a účinným spôsobom.

Neformálne rokovania so zástupcami EK sa podľa Belešovej začali už v januári minulého roka a týkali sa priorít financovania tak, ako ich identifikovala komisia v nadväznosti na prípravu všetkých operačných programov. Pripomienkové konanie sa skončí začiatkom februára, pred predložením dohody EK bude materiál ešte predmetom rokovania vlády.

"Proces prípravy Partnerskej dohody bol odborne a časovo veľmi náročný, preto je potešiteľné, že SR urobila veľký pokrok, aj napriek tomu, že proces zahájila podstatne neskôr ako ostatné krajiny," zhodnotila Belešová.

Slovensko by malo do roku 2020 dostať z rozpočtu Európskej únie (EÚ) celkovo 20,3 miliardy eur, odvody do tohto rozpočtu by mali predstavovať 6,8 miliardy eur. Čistý prínos pre SR by tak mal predstavovať 13,5 miliardy eur, čo je viac ako v uplynulých siedmich rokoch.