Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Paulis: Vesmírny výskum má pre Slovensko obrovský potenciál

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Štátny tajomník zdôraznil, že vesmírny výskum nie je len o ceste na Mars alebo vypustenie rakety. Ide tiež o rozvoj samotnej technológie, ktorý prináša ďalšie, lepšie platené príležitosti.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Slovensko nie je novou krajinou v oblasti vesmírneho výskumu a vývoja. Aj preto bol vesmírny týždeň v rámci EXPO 2020 v Dubaji príležitosťou na prezentáciu slovenských firiem, ktoré sa tejto oblasti venujú. Výstava výrazne zvýšila šance postupu Slovenskej republiky do pridruženého členstva v Európskej vesmírnej agentúre. Bilaterálne rokovania zároveň položili základ pre podpis memoranda o spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými arabskými emirátmi. Uviedlo to v súvislosti s tematickým týždňom na svetovej výstave Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Vesmíru sa v súčasnosti na Slovensku venuje viac než štyridsať firiem, niektoré z nich dostali šancu prezentovať sa aj počas EXPO 2020. „Podnikateľská misia sa spojila s vesmírnou agentúrou a spoločne s vybranými firmami zo Spojených arabských emirátov sa odprezentovali slovenské firmy," uviedol štátny tajomník MŠVVaŠ pre vedu, výskum a inovácie Ľudovít Paulis. Časť slovenskej delegácie navštívila vesmírne centrum v Dubaji a záujem o spoluprácu potvrdila aj ministerka pre pokročilé technológie Spojených arabských emirátov.

Oblasť vesmíru nadobúda celosvetovo čoraz väčší význam a má zároveň veľký potenciál aj pre Slovensko. Paulis zdôraznil, že vesmírny výskum nie je len o ceste na Mars alebo vypustenie rakety. Ide tiež o rozvoj samotnej technológie, ktorý prináša ďalšie, lepšie platené príležitosti. Štátny tajomník pripomenul, že technológie sledujú napríklad vytváranie dopravných zápch, umožňujú riadiť dopravnú situáciu či mapujú pribúdanie a ubúdanie lesov, a tak majú aj praktický či environmentálny rozmer. Hlavným exponátom, ktorý pripomína ambície Slovenska vo výskume vesmíru, je na svetovej výstave vesmírny robot Androver.