Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

PBOC prvýkrát v tomto roku znížila povinné minimálne rezervy pre banky

Na archívnej snímke starší muž kráča okolo čínskej banky Bank of China v Pekingu. Foto: TASR/AP

Povinné minimálne rezervy reprezentujú objem hotovosti, ktorý musia banky držať ako rezervy. Najnovšie zníženie ich sadzby sa vzťahuje na väčšinu bánk a začne platiť od 27. marca.

Peking 17. marca (TASR) - Čínska centrálna banka (PBOC) prvýkrát v tomto roku znížila povinné minimálne rezervy pre banky o 25 bázických bodov. Týmto spôsobom sa snaží podporiť oživenie ekonomiky a zabezpečiť dostatočnú likviditu v bankovom systéme.

Povinné minimálne rezervy reprezentujú objem hotovosti, ktorý musia banky držať ako rezervy. Najnovšie zníženie ich sadzby sa vzťahuje na väčšinu bánk a začne platiť od 27. marca. Priemerná sadzba povinných minimálnych rezerv finančných inštitúcií po najnovšom znížení predstavuje približne 7,6 %.

PBOC naposledy menila túto sadzbu v decembri, keď ju znížila o štvrť percentuálneho bodu pre všetky banky. Podľa centrálnej banky aktuálne zníženie povinných rezerv pomôže udržať primeranú ponuku peňazí a úverov na stabilnej úrovni, ktorá bude zodpovedať tempu nominálneho rastu ekonomiky.

PBOC vo februári ponechala hlavnú úrokovú sadzbu (LPR) na jednoročné úvery na úrovni 3,65 % a päťročnú sadzbu LPR na 4,30 %.