Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

PBOC v snahe o podporu jüanu znížila povinné devízové rezervy bánk

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

People's Bank of China (PBOC) uviedla, že s platnosťou od 15. septembra klesnú povinné devízové rezervy na 6 % z 8 %.

Peking 5. septembra (TASR) - Čínska centrálna banka rozhodla o znížení povinných devízových rezerv finančných inštitútov. Týmto spôsobom sa podľa expertov snaží spomaliť oslabovanie jüanu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

People's Bank of China (PBOC) uviedla, že s platnosťou od 15. septembra klesnú povinné devízové rezervy na 6 % z 8 %. Toto zníženie má podľa PBOC zlepšiť schopnosť finančných inštitútov využívať kapitál denominovaný v zahraničných menách.

Čínsky jüan sa od začiatku roka voči americkému doláru oslabil o 8 % a aktuálne sa pohybuje na dvojročných minimách. Medzi dôvody patrí posilňovanie dolára z dôvodu agresívneho sprísňovania menovej politiky v USA rovnako ako ochladzovanie čínskej ekonomiky.

Zníženie povinných devízových rezerv podporí dolárovú likviditu. Podľa júlových údajov devízové rezervy predstavovali 953,7 miliardy USD (954,37 miliardy eur), čo znamená, že aktuálne rozhodnutie PBOC uvoľní okolo 19 miliárd USD. Podľa expertov to nie je veľký objem, ale trh si dobre všimne signál, ktorý vyslala centrálna banka.

(1 EUR = 0,9993 USD)