Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Pekári: Blokovaním NR SR prišli agropotravinári o vyše 5 mil. eur

Na snímke plénum počas pokusu o otvorenie 10. schôdze Národnej rady SR o vyslovení nedôvery ministerke kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) v Bratislave 13. februára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Z podpory vypadol mesiac február, ktorý nebude výrobcom potravín ani chovateľom zvierat kompenzovaný.

Bratislava 15. februára (TASR) - Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) víta, aj keď oneskorené, schválenie predĺženia odvodovej úľavy pre potravinárov a poľnohospodárov. Z podpory však vypadol mesiac február, ktorý nebude výrobcom potravín ani chovateľom zvierat kompenzovaný. Blokovaním rokovania parlamentu tak prišiel sektor o viac ako 5 miliónov eur podpory, s ktorou už kalkuloval. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

"Predĺženie odvodovej úľavy od 1. februára pre výrobcov potravín a chovateľov hospodárskych zvierat bolo vládou jasne komunikované, preto s ním potravinári i poľnohospodári vo svojich kalkuláciách rátali. Od 1. januára totiž stúpla minimálna mzda, čo ovplyvnilo príplatky za prácu v noci, počas víkendov a sviatkov, a teda zvýšilo výrobné náklady. K tomu treba prirátať minuloročný rast miezd, ktorý tiež nie je pre absenciu podporného opatrenia nijako kompenzovaný. V našom sektore pritom tvorí príplatkové obdobie až 80 % pracovného času. Poslanci Národnej rady (NR) SR však ani za viac ako mesiac od schválenia vládou neboli schopní schváliť predĺženie tohto podporného nástroja," spresnil Lapšanský.

Pripomenul, že predĺženie odpustenia odvodov pre potravinárov a poľnohospodárov do konca júna 2024 schválila vláda už na rokovaní 10. januára 2024. Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá rieši odpustenie odvodov pre zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore, pritom podľa vládneho návrhu mala nadobudnúť účinnosť už 1. februára. Nakoniec ju však poslanci schválili až 14. februára a len na štyri mesiace namiesto piatich, s účinnosťou až od marca do konca júna 2024.

"Mzdy zamestnancov musíme vyplácať každý mesiac. Produkciu musíme dodávať našim odberateľom za zmluvne dohodnutých podmienok každý deň. A občania krajiny musia mať každý deň potraviny k dispozícii. Vyzývame preto všetkých volených zástupcov v NR SR, aby prestali s nezmyselným sabotovaním legislatívnych procesov a uvedomili si, že ich blokovaním spôsobujú škody," podčiarkol.

Je podľa neho neakceptovateľné, aby bolo hašterenie a obštrukcie pre nich prednejšie ako schválenie jediného opatrenia na podporu potravinárskeho sektora, ktoré sami neboli schopní zrealizovať za predchádzajúce štyri roky ich vládnutia. "Odbytové ceny sa dohadujú s niekoľkomesačným predstihom. Výrobným prevádzkam nezostáva iné ako škody, ktoré poslanci spôsobili, premietnuť do kalkulácií svojich odbytových cien. Počítali s nimi totiž nielen oni, ale aj obchodníci," dodal Lapšanský.

SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.