Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pekári: Agrorezort pri hodnotení deklarácie o cenách nehovorí pravdu

Na snímke základné potravinárske výrobky v obchodných reťazcoch. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ceny za niektoré potraviny spomenuté v deklarácii pritom na pultoch vzrástli len tesne pred podpisom memoranda, povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

Bratislava 6. mája (TASR) - Minulotýždňové (28. 4.) vyhlásenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR k plneniu deklarácie o minimálnom zvýšení cien trinástich základných druhov potravín nereflektuje skutočný nárast cien potravín ani na pultoch, ani u dodávateľov. Uviedol to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

"Stanovisko agrorezortu k plneniu jeho vlastnej deklarácie neodzrkadľuje realitu. Úplne opomína fakt, že ceny iných výrobkov ako tých spomenutých v deklarácii vzrástli na pultoch viac ako bolo nevyhnutné. Ceny za niektoré potraviny spomenuté v deklarácii pritom na pultoch vzrástli len tesne pred podpisom memoranda. Či sa tak stalo zámerne alebo náhodou, posúdiť nevieme," povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

Napríklad pultové ceny kilogramového chleba v reťazcoch za posledné štyri mesiace podľa neho vzrástli od 33 až do 50 %. Predajné ceny na pultoch obchodných reťazcov, za ktoré nakupuje zákazník, rástli rýchlejšie ako odbytové ceny, za ktoré nakupovali obchodné reťazce od pekárov. Zdražovanie teda nespôsobujú len zvýšené výrobné náklady potravinárov. Tie pritom rastú pekárom doslova v týždenných intervaloch.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


"Ako zástupcovia viac ako 500 podnikov a živnostníkov a 12.000 zamestnancov, ktorí štátu odvádzajú dane a odvody, považujeme za svoje právo žiadať od politikov a úradníkov reálnu prácu a nielen politický marketing. Situácia v potravinárstve sa neustále zhoršuje. Zatiaľ čo iné štáty prichádzajú s podporou svojich výrobcov, slovenský agrorezort sa stal lídrom v počte mesačne podpísaných memoránd, ale pre spracovateľov potravín nepriniesol žiadne riešenie kritickej situácie. V čase vojny tak dochádza nielen k extrémnemu zdraženiu potravín, ale aj k znižovaniu konkurencieschopnosti slovenských výrobcov potravín oproti ich kolegom v zahraničí. Tí totiž pomoc od štátu získavajú," uviedol Lapšanský.

MPRV 28. apríla informovalo, že deklarácia o cenovej stabilite potravín funguje. Obchodníci ju dodržiavajú a marže v prípade 13 základných druhov potravín nedvíhajú. To podľa MPRV znamená, že nejde len o marketingový nástroj, ale iniciatíva ministra má reálny vplyv na zachovanie ceny potravín v aktuálnom extrémnom zdražovaní, ktoré zapríčinila inflácia aj útok Ruska na Ukrajinu.

Z prieskumu podľa MPRV vyplýva, že v medzimesačnom porovnaní marca a apríla 2022 sa zvýšili spotrebiteľské ceny pri potravinách z deklarácie o 1,5 %. Odbytová cena sa však zvýšila o 5,7 %, čo podľa MPRV znamená, že zvýšené nákupné ceny neboli prenesené do predajnej ceny pre spotrebiteľa za nákup dusenej šunky bravčovej, kurčaťa pitvaného, bravčových párkov, rožkov bielych obyčajných, ovocných jogurtov, chleba (pšenično-ražného), čerstvého masla, kuracích pŕs – rezňov, syra eidamu tehly (45 %), slepačích vajec (veľkosť M), bravčového karé, mlieka trvanlivého polotučného a pšeničnej múky polohrubej.