Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pellegrini: Kohézna politika by mala byť menej administratívne náročná

Na snímke sprava eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretu a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie v Bratislave 18. januára 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovensko chce hrať aktívnejšiu úlohu pri diskusiách v EÚ a je presvedčené, že kohézna politika musí ostať hlavnou investičnou politikou EÚ.

Bratislava 18. januára (TASR) - Budúca kohézna politika Európskej únie (EÚ) by mala byť menej administratívne náročná, mala by cielenejšie smerovať do menej rozvinutých regiónov EÚ a častí členských krajín. Povedal to vo štvrtok podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) po stretnutí s eurokomisárkou pre regionálny rozvoj Corinou Cretu.

Eurokomisárka rokovala vo štvrtok s premiérom SR Robertom Ficom. Pellegrini pripomenul, že vláda schválila v stredu (17.1.) východiskovú pozíciu k politike súdržnosti EÚ po roku 2020.




"SR podporuje zachovanie významnej pozície kohéznej politiky v rámci budúceho viacročného rozpočtu po roku 2020," konštatoval s tým, že by mala byť aspoň jeho tretinou. V prípade diskusie o zvýšení príspevkov členov EÚ do rozpočtu, je Slovensko ochotné diskutovať o možnom navýšení svojho príspevku, uviedol.

Ďalej povedal, že Slovensko chce hrať aktívnejšiu úlohu pri diskusiách v EÚ a je presvedčené, že kohézna politika musí ostať hlavnou investičnou politikou EÚ. Dodal, že v tomto programovom období bolo investovaných v rámci kohéznej politiky približne 350 miliárd eur z národných rozpočtov.

Rozpočet Únie predstavuje asi 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) 28 krajín EÚ, konštatoval Pellegrini. Ak by sa mal tento rozpočet zvýšiť, tak asi na 1,1 % HDP členských krajín, ale to je len návrh a čísla, ktoré zazneli v diskusiách z úst komisára pre rozpočet a viacročný finančný rámec Günthera Oettingera, pokračoval vo vyjadrení k rozpočtu EÚ s tým, že eurokomisár má navštíviť SR vo februári. Pellegrini povedal, že ak bude k dispozícii menej financií, SR bude presadzovať menej priorít a viac flexibility, aby si mohla vybrať, kam bude investovať.

"Aktuálne čerpanie, už certifikované Ministerstvom financií SR, je k dnešnému dňu 11,72 %. Rok a pol dozadu bolo 1 %. Akcelerácia je značná," povedal k čerpaniu eurofondov Pellegrini. Rok 2018 by podľa neho mohol by v tomto smere úspešným vzhľadom na množstvo podpísaných zmlúv a vyhlásených výziev. Čerpať prostriedky môže Slovensko do roku 2023.

Na snímke eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretu počas tlačovej konferencie na tému Eurofondy po roku 2020 v Bratislave 18. januára 2018.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Cretu: V máji predloží Európska komisia prvý návrh rozpočtu



Európska komisia v máji predloží prvý návrh rozpočtu. Povedala to eurokomisárka pre regionálny rozvoj Corina Cretu vo štvrtok po rokovaní s vicepremiérom SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD).

Uviedla, že očakáva náročné rokovania o rozpočte, prvé rozhovory sa začali už počas predsedníctva SR v Rade Európskej únie. Významnou výzvou pri tvorbe rozpočtu môže podľa nej byť odchod Veľkej Británie z EÚ a získanie nových zdrojov do rozpočtu. Ďalšími výzvami sú migrácia, obrana či bezpečnosť.

Prioritou je podľa jej vybudovanie infraštruktúry vo východnej Európe aj v rámci dopravných projektov TNT. V súvislosti s eurofondmi spomenula, že od 31. marca 2018 bude platné nariadenie, ktoré umožňuje flexibilné využívanie fondov.



Eurokomisárka o budúcnosti kohéznej politiky povedala, že absolvuje cesty do niektorých krajín EÚ a bude o nej rokovať. V tejto súvislosti ocenila rokovania s premiérom SR a vicepremiérom o rozpočte EÚ a viacročnom finančnom rámci.

Konštatovala, že SR vykazuje stabilný ekonomický rast, bolo vytvorených 90.000 pracovných miest, a bola iniciátorom vytvorenia koalície podporovateľov kohéznej politiky.