Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

P. PELLEGRINI: Plynárenská infraštruktúra cez SR by sa mala zachovať

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini (druhý vpravo). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa podpredsedu vlády pre investície je potrebné zdôrazniť, že Slovensko je spoľahlivým partnerom, zaisťuje bezpečnú a spoľahlivú prepravu plynu počas celého obdobia prevádzkovania systému.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Existujúca plynárenská infraštruktúra cez Slovensko by sa mala zachovať a naďalej efektívne využívať. Uviedol to dnes v Bratislave podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD) na konferencii Central European Gas Congress (CEGC) organizovanej pri príležitosti 160. výročia vzniku slovenského plynárenstva.

"Aj preto budeme klásť dôraz na zachovanie prepravného koridoru plynu cez územie Ukrajiny a presadzovať maximálne využitie prepravných sietí prechádzajúcich cez územie SR. Slovenská prepravná sieť je významnou súčasťou európskej plynárenskej siete a predstavuje bezpečnú a spoľahlivú prepravnú cestu, ktorou sa plyn prepravuje do štátov strednej a západnej Európy," priblížil.

Podľa neho je potrebné zdôrazniť, že Slovensko je spoľahlivým partnerom, zaisťuje bezpečnú a spoľahlivú prepravu plynu počas celého obdobia prevádzkovania systému. "Je preto dôležité presadzovať maximálne využívanie už existujúcich prepravných sietí, ktoré prechádzajú cez územie SR," podčiarkol.

Počas slovenského predsedníctva v EÚ zostane podľa podpredsedu vlády SR v centre pozornosti v energetickej oblasti projekt európskej Energetickej únie. "Cieľom slovenského predsedníctva je zásadným spôsobom prispieť k vytvoreniu a vybudovaniu bezpečnej a konkurencieschopnej Energetickej únie s výhľadovou klimatickou politikou," dodal Pellegrini.

Aj podľa slovenského ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) by sa v budúcnosti mali maximálne využívať doterajšia plynárenské prepravné siete prechádzajúce cez územie SR. "V tejto súvislosti si zvláštnu pozornosť zasluhuje projekt multiregionálneho významu v oblasti plynárenského prepojenia Eastring. Jeho exkluzivita spočíva práve v ekonomickej nákladovosti a v jeho súlade s európskym právnym rámcom. Strategický význam tohto projektu bol potvrdený jeho zahrnutím do kategórie tzv. projektov spoločného záujmu na úrovni EÚ," spresnil minister hospodárstva.

Príspevok projektu Eastring k posilneniu energetickej bezpečnosti strednej a juhovýchodnej Európy je podľa neho nesporný. "Na druhej strane vnímame veľmi citlivo prípravu niektorých nových plynárenských infrašruktúrnych projektov s dopadom na trh EÚ. Je ním napríklad projekt Nord Stream 2. Opozičný hlas viacerých krajín Európy k tomuto projektu je dôkazom jeho čitateľných negatív. Podľa nášho názoru by všetky takéto projekty mali byť v súlade s cieľmi európskej energetiky, mali by prispievať k zvyšovaniu energetickej bezpečnosti, mali by taktiež plne diverzifikovať zdroje a prepravné trasy, ako aj zachovávať súlad s legislatívou EÚ. Pre SR je z hľadiska prepravných trás a koridorov absolútnou prioritou zachovanie prepravy plynu koridorom cez Ukrajinu a Slovensko," dodal Žiga.