Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Pelosiová varovala Britániu pred porušením dohody o írskej hranici

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová, archívne foto. Foto: TASR/AP

V USA sú síce jednania o obchodných dohodách delegované na prezidenta, ale každú dohodu musia neskôr schváliť obe komory Kongresu.

Washington 10. septembra (TASR) – Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová varovala Britániu, že môže zabudnúť na obchodnú dohodu s USA, ak brexit ohrozí dohodu, ktorá ukončila krvavý konflikt v Severnom Írsku. Podľa Pelosiovej v takom prípade Kongres obchodnú dohodu neschváli.

Britský premiér Boris Johnson čelí veľkej kritike a prudkým reakciám zo strany predstaviteľov Európskej únie, ale aj členov vlastnej strany pre vládne plány porušiť niektoré ustanovenia dohody o brexite, a tým aj svoje medzinárodné záväzky. Jedným z nich sú aj dohody týkajúce sa írskej hranice. Pelosiová uviedla, že Veľká Británia musí zabezpečiť voľný pohyb tovarov cez túto hranicu, ako stanovuje minuloročná dohoda o vystúpení z EÚ, ktorú podpísali Londýn aj Brusel.

Podľa takzvanej írskej poistky, ktorá bola predmetom osobitného protokolu v dohode o brexite, by v Severnom Írsku mali platiť rovnaké obchodné pravidlá ako v EÚ, aby sa predišlo colným kontrolám na hranici medzi Írskom a Severným Írskom. Práve to, že neexistuje tvrdá írska hranica, je základom dohody z Veľkého piatka, ktorá bola podpísaná 10. apríla 1998 a ukončila desaťročia násilia v Severnom Írsku.

„Ak Veľká Británia poruší túto medzinárodnú dohodu a brexit naruší dohodu z Veľkého piatka, nebude žiadna šanca, že obchodná dohoda medzi USA a Britániou prejde cez Kongres," vyhlásila Pelosiová v stredu.

V USA sú síce jednania o obchodných dohodách delegované na prezidenta, ale každú dohodu musia neskôr schváliť obe komory Kongresu. Pelosiová je predsedníčkou dolnej komory kontrolovanej demokratmi.