Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pendolino skráti jazdu medzi Prahou a Košicami o hodinu

Pendolino sa vracia na Slovensko a pôjde až do Košíc Foto: Tablet.TV

Nový SuperCity Pendolino prekoná vzdialenosť medzi obidvomi mestami za 7 hodín a 29 minút.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Rýchlovlaky Pendolino sa opäť vrátia na slovenské koľajnice. Od polovice decembra tohto roka ich budú České dráhy (ČD) spoločne so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) vypravovať na trase z Prahy do Košíc.

"Nový priamy vlak pôjde takmer o hodinu rýchlejšie ako súčasný vlak vďaka nasadeniu českého rýchlovlaku Pendolino," priblížila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. Súčasný rýchlik Košičan zvládne túto trasu z Prahy do Košíc za 8 hodín 21 minút, opačne mu to trvá o päť minút kratšie. Premáva pritom cez Vsetín a Horní Lideč.

Nový SuperCity (SC) Pendolino prekoná vzdialenosť medzi obidvomi mestami za 7 hodín a 29 minút. Vlak bude jazdiť po trase cez Olomouc a Ostravu a na Slovensku bude pokračovať cez Žilinu a Poprad-Tatry. "Stane sa tak najrýchlejším priamym vlakom medzi východným Slovenskom a Prahou nielen na súčasnom trhu, ale tiež v histórii dopravy na trase," zdôraznila Morháčová.

Slovenská ZSSK vidí v Pendoline potenciál v rámci rozbehu priamej konkurencie so súkromnými železničnými dopravcami. Nedávno totiž ohlásili príchod na slovenský trh RegioJet a Leo Express. "Súčasne veríme, že to bude motivácia pre silný prúd cestujúcich smerujúci do Česka, aby prestúpili z autobusov či automobilov do vlakov," dodal riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt.

České dráhy pritom cestujúcim sľubujú viacero doplnkových služieb nielen vo vlaku, ale aj v cieli ich cesty. Pendolino bude povinne miestenkovým spojom. Vlak pôjde z Prahy o 6.35 h, zo Žiliny 11.20 h s príchodom do Košíc o 14.06 h. Naopak, z Košíc vyrazí o 14.52 h a pôjde cez Žilinu s príchodom do Prahy o 22.21 h.

České Pendolino jazdilo na Slovensko už v minulosti. V rokoch 2006 až 2009 a neskôr v roku 2011 ako Slovenská strela na trase z Prahy cez Brno do Bratislavy. Krátko tiež aj na linke z Prahy cez Ostravu do Žiliny.