Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pendolino sa vracia na Slovensko, jazdiť bude z Prahy do Košíc

Rýchlovlak Pendolino Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rýchlovlaky Pendolino sa opäť vrátia na slovenské koľajnice. Od nedele 14. decembra tohto roku ich budú České dráhy (ČD) vypravovať na trase z Prahy do Košíc.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Rýchlovlaky Pendolino sa opäť vrátia na slovenské koľajnice. Od nedele 14. decembra tohto roku ich budú České dráhy (ČD) spoločne so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) vypravovať na trase z Prahy do Košíc.

Súpravy by mali takmer o hodinu skrátiť jazdný čas medzi týmito mestami. Súčasný rýchlik Košičan totiž zvládne túto trasu z Prahy do Košíc za 8 hodín 21 minút, opačne mu to trvá o päť minút kratšie. Premáva pritom cez Vsetín a Horní Lideč.

Nový SuperCity (SC) Pendolino prekoná vzdialenosť medzi obidvomi mestami za 7 hodín a 29 minút. Vlak bude jazdiť po trase cez Olomouc a Ostravu a na Slovensku bude pokračovať cez Žilinu a Poprad-Tatry.

ZSSK vidí v Pendoline potenciál v rámci rozbehu priamej konkurencie so súkromnými železničnými dopravcami. Na slovenský trh totiž prichádzajú RegioJet a Leo Express. Pendolino pôjde z Prahy o 06.35 h, zo Žiliny 11.20 h s príchodom do Košíc o 14.06 h. Naopak, z Košíc vyrazí o 14.52 h a pôjde cez Žilinu s príchodom do Prahy o 22.21 h.

České Pendolino jazdilo na Slovensko už v minulosti. V rokoch 2006 až 2009 a neskôr v roku 2011 ako Slovenská strela na trase z Prahy cez Brno do Bratislavy. Krátko tiež aj na linke z Prahy cez Ostravu do Žiliny.

V rámci diaľkovej dopravy zavádza ZSSK od nedele napríklad aj nový pár vlaky EuroCity (EC) na trati Bratislava - Břeclav s prípojom na Prahu. Vlaky budú jazdiť v piatky a nedele. Rovnako sa zavedie aj nový EC vlak Porta Bohemica z Hamburgu cez Bratislavu do Budapešti. Spoj nahradí vlak Varsovia.

Súčasne nebude premávať medzinárodný vlak Avala, ktorý jazdil až do Belehradu. Nahradí ho vlak z Prahy do Budapešti. Zavedie sa aj nový pár EC vlakov na trase Praha - Košice. Bude to Košičan, ktorý bude jazdiť v piatok z Prahy s odchodom 13.05 h a v nedeľu z Košíc s odchodom o 11.40 h. "Tento vlak bude mať aj autovozeň, takže v ňom bude možné prepravovať aj automobily v rámci dennej prevádzky," opísal riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt.

Ruší sa tiež vlak Excelsior, jeden z troch nočných vlakov, ktoré premávajú medzi Českou republikou a Slovenskom. Na slovenskom území ale ostali pôvodné trasy tohto vlaku. Spoj tak bude ako vnútroštátny vlak jazdiť z Košíc cez Žilinu po Trenčín. "Vidíme, že potenciál na našej strane je," odôvodnil Schmidt.