Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pendolino sa vracia na Slovensko a pôjde až do Košíc

Pendolino sa vracia na Slovensko a pôjde až do Košíc Foto: Tablet.TV

Vysokorýchlostná vlaková súprava Českých dráh Pendolino sa vráti na Slovensko.



Vysokorýchlostná vlaková súprava Českých dráh Pendolino sa vráti na Slovensko. Od nového grafikonu, čiže od decembra tohto roka bude Pendolino denne jazdiť na linke z Prahy do Košíc.

Železničná spoločnosť Slovensko spolu s Českými dráhami prevádzkovali vlak SC Pendolino už v roku 2006 na trase Praha - Bratislava. Neskôr premávali aj na trase Praha - Ostrava - Žilina. Od nového grafikonu 2014/ 2015, čiže od decembra tohto roka, sa na slovenské koľajnice vlak Pendolino vráti na linke Praha - Košice.

Nasadenie rýchlovlaku Pendolino na Slovensko je jednou z možností, ako môžu ČD a ZSSK spoločne konkurovať novým súkromným prepravcom, či už ide o RegioJet, alebo Leo Express, ktorí takisto od nového grafikonu začnú denne jazdiť práve na linke Praha- Košice. Jednou z výhod Pendolina je rýchlosť. Trasu Z Prahy do Košíc zvládne za 7 a pol hodiny.

Konkurencia na českých koľajniciach priniesla straty pre dopravcov, či už súkromných, alebo štátne České dráhy. Pre cestujúcich však priniesla zvýšenie komfortu a kvality služieb.