Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Peskov:Firmy, na ktoré sme uvalili sankcie, nemôžu dostávať ruský plyn

Na archívnej snímke zo 14. apríla 2020 hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Sankcie podľa Peskova blokujú, aby Rusko či ruské firmy obchodovali s týmito spoločnosťami, takže takisto nemôžu dostávať plyn z Ruska.

Moskva 12. mája (TASR) - Bývalé zahraničné dcérske spoločnosti Gazpromu, na ktoré Rusko uvalilo sankcie, nemôžu dostávať ruský plyn, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúr DPA a Reuters.

Sankcie podľa Peskova blokujú, aby Rusko či ruské firmy obchodovali s týmito spoločnosťami, takže takisto nemôžu dostávať plyn z Ruska. Akékoľvek obchodné vzťahy s nimi "sú jednoducho zakázané".

Peskov neuviedol konkrétne detaily realizácie sankcií, ktoré Moskva oznámila v stredu (11. 5.). Odkázal na koncern Gazprom, ktorý sa k tomu však zatiaľ nevyjadril.

Po ruskom nevyprovokovanom útoku na Ukrajinu západ uvalil sankcie na viacero dcérskych spoločností Gazpromu v Európe. Keď sa koncern pokúsil zlikvidovať svoju nemeckú dcérsku firmu Gazprom Germania, nemecká spolková vláda ju prevzala do štátnej kontroly, keďže ide z hľadiska energetickej infraštruktúry o strategicky dôležitú spoločnosť.

Ruská vláda potom v stredu zaradila Gazprom Germania a ďalších 30 bývalých dcérskych firiem Gazpromu na sankčný zoznam a zakázala domácim firmám obchodovať s nimi. Okrem Gazprom Germania sa sankcie týkajú napríklad i spoločnosti EuRoPol GAZ, ktorá prevádzkuje poľskú časť plynovodu Jamal.

Nemecko vo štvrtok uviedlo, že niektoré dcérske firmy spoločnosti Gazprom Germania pre spomínané sankcie Moskvy nedostávajú z Ruska žiadny plyn.