Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Peter Žiga v Južnej Kórei rokoval o investíciách

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR – Jakub Kotian

Slovensko je podľa neho pre Južnú Kóreu štvrtým najvýznamnejším exportným trhom v EÚ.

Bratislava 12. marca (TASR) - Predstavitelia Ministerstva hospodárstva (MH) SR a Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) na čele s ministrom Petrom Žigom (Smer-SD) navštívili Kórejskú republiku, kde hovorili o ďalšej spolupráci a investíciách. Stretli sa s predstaviteľmi veľkých koncernov ako Hyundai/Kia a Samsung Electronics, ako aj ministerkou obchodu Yoo Myung-hee. Slovensko a Južná Kórea majú bohaté obchodné vzťahy a ázijská krajina patrí k významným obchodným partnerom SR. Informoval o tom hovorca MH SR Maroš Stano.

Slovensko je podľa neho pre Južnú Kóreu štvrtým najvýznamnejším exportným trhom v EÚ. Na Slovensku pôsobí takmer sto juhokórejských spoločností a obchodná výmena medzi SR a Južnou Kóreou vzrástla za poslednú dekádu desaťnásobne. Kia Motors a Samsung Electronics patria medzi päť najväčších podnikov v SR. Minister Žiga vysoko oceňuje doterajšie pôsobenie kórejských investorov. "Máme veľký záujem, aby sme pre kórejské firmy zostali naďalej jednou zo vstupných brán na európsky trh," zdôraznil.

Hlavnou témou rokovaní s vysokými predstaviteľmi koncernov, najmä v oblasti automobilového a elektrotechnického odvetvia, boli ďalšie investície. "Sme pripravení podporiť investície s vyššou pridanou hodnotou do výskumu a vývoja, ale aj investovanie v ekonomicky slabších regiónoch Slovenska. Máme záujem, aby sa na Slovensku vyrábali nové modely s elektrickým pohonom," uviedol Žiga.

Zástupcovia spoločnosti Hyundai/Kia na čele s viceprezidentom Kia Motors Cho Sang Hyunom predstavili aj automobil s vodíkovými palivovými článkami, ktorý považujú za jednu zo sľubných alternatív súčasných spaľovacích motorov, predovšetkým v oblasti nákladnej a autobusovej dopravy.

"Nachádzame sa v období dramatických zmien najmä v automobilovom priemysle a rozhodne je životným záujmom Slovenska, aby sa uchádzalo o ďalšie investície a rozvíjalo vzťahy. Zavádza sa robotizácia, diskutuje sa o nových technológiách, ako je využitie vodíka, autonómnych vozidlách alebo o technológii výroby batérií do elektromobilov," povedal Žiga.

Slovenská delegácia sa stretla aj s viceprezidentom Samsung Electronics Andrewom Leeom, ktorý ubezpečil, že jeho spoločnosť má záujem upevňovať svoju investíciu v SR. Diskutovali o aktuálnych výzvach a podnikateľskom prostredí na Slovensku. Predstavitelia juhokórejských koncernov ocenili záujem vlády o spoluprácu. "Verím, že sme aj touto cestou vyslali dôležitý signál, že máme vážny záujem rozvíjať spoločné aktivity," podčiarkol minister hospodárstva.

Stano dodal, že Kórejská republika je spolu so Slovenskom tento rok na čele predsedníctva OECD. Po diskusii s ministerkou obchodu Yoo Myung-hee pozval minister Žiga svoju rezortnú kolegyňu na návštevu SR.