Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pfizer kupuje biotechnologickú firmu Seagen

Na snímke logo firmy Pfizer pred kanadským firemným sídlom v Montreale. Foto: TASR/AP

Cieľom Pfizeru je zmierniť vplyv klesajúceho predaja vakcín proti ochoreniu COVID-19.

New York 13. marca (TASR) - Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer v pondelok oznámila, že uzavrela definitívnu dohodu o kúpe biotechnologickej firmy Seagen, ktorá sa špecializuje na inovatívnu liečbu rakoviny, za 43 miliárd USD (40,62 miliardy eur). Cieľom Pfizeru je zmierniť vplyv klesajúceho predaja vakcín proti ochoreniu COVID-19. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

"Spoločnosť Pfizer nasadzuje svoje finančné zdroje na pokrok v boji proti rakovine," povedal generálny riaditeľ Albert Bourla.

Dohoda v hodnote 43 miliárd USD alebo 229 USD na akciu je najväčšou akvizíciou Pfizeru od roku 2009, keď farmaceutický gigant zaplatil 67 miliárd USD za spoločnosť Wyeth.

Seagen, popredná firma v oblasti výskumu, vývoja a komercializácie liečby rakoviny, neustále rastie. V roku 2023 predpovedá zvýšenie tržieb o 12 % na 2,2 miliardy USD.

Dohodu schválili predstavenstvá oboch firiem. Pfizer bude financovať transakciu kombináciou hotovosti a nového dlhu. Obe spoločnosti očakávajú, že transakciu dokončia v závere roka 2023 alebo začiatkom roka 2024 po schválení príslušnými regulačnými úradmi.

(1 EUR = 1,0586 USD)