Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Philip Morris International kupuje Swedish Match

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Švédska firma generuje väčšinu svojho zisku z produkcie orálneho tabaku známeho ako snus.

Štokholm 12. mája (TASR) - Americký tabakový koncern Philip Morris International (PMI) tento týždeň oznámil, že kupuje švédskeho konkurenta Swedish Match. Od akvizície výrobcu bezdymového tabaku za vyše 15 miliárd eur si sľubuje zníženie svojej závislosti od predaja cigariet.

Ako uviedla agentúra Reuters, výrobca cigariet Marlboro uviedol, že za akciu švédskej firmy ponúkol 106 švédskych korún v hotovosti, čo oproti záverečnej cene akcie pred oznámením ponuky predstavuje prémiu zhruba 40 %. Za spoločnosť Swedish Match tak americká firma ponúkla celkovo 161,2 miliardy SEK (15,26 miliardy eur). Predstavenstvo Swedish Match odporučilo akcionárom ponuku schváliť.

Švédska firma generuje väčšinu svojho zisku z produkcie orálneho tabaku známeho ako snus. Práve bezdymové produkty sa stále viac presadzujú v škandinávskych krajinách, ale aj v USA. Aj Philip Morris International stavia na tento trh a do roku 2025 plánuje generovať viac než polovicu svojich príjmov z nefajčiarskych produktov.

PMI sa v roku 2008 odčlenil od americkej tabakovej firmy Altria a svoje výrobky predáva v zahraničí, nie na americkom trhu. Získaním Swedish Match tak Philip Morris International získa prístup k už zavedenej distribučnej sieti.