Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Heineken sa v 1. polroku prepadol do straty

Ilusračné foto. Foto: HEINEKEN Slovensko

Výsledky spoločnosti ovplyvnil citeľný pokles odbytu v Európe, kde vlády zaviedli prísne blokády.

Amsterdam 3. augusta (TASR) – Holandská pivovarnícka spoločnosť Heineken sa v 1. polroku 2020 prepadla do straty. Dôvodom boli blokády a obmedzenia spojené s pandémiou nového koronavírusu.

Spoločnosť Heineken Holding v pondelok oznámila, že za prvých šesť mesiacov roka vykázala stratu pre akcionárov vo výške 149 miliónov eur po zisku 471 miliónov eur v predchádzajúcom roku. Strata na akciu dosiahla v 1. polroku 52 centov, zatiaľ čo vlani mal koncern zisk 1,64 eura. Prispeli k tomu aj odpisy z hodnoty aktív.

Prevádzkový zisk Heinekenu klesol o 52,5 % na 827 miliónov eur. Tržby spoločnosti sa v 1. polroku znížili o 18 % na 11,16 miliardy eur.

Podľa Dolfa van den Brinka, generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva, prvú polovicu roka poznačili bezprecedentné problémy. Výsledky spoločnosti ovplyvnil citeľný pokles odbytu v Európe, kde vlády zaviedli prísne blokády. Postupne sa obmedzenia rozšírili aj do Mexika a Južnej Afriky, na ďalšie dva významné trhy koncernu, čo negatívne ovplyvnilo jeho príjmy.