Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Potravinárska komora Slovenska zhodnotila nové vedenie agrorezortu

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva SR Ján Mičovský (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Z pohľadu slovenských potravinárov je podľa nej potrebné, aby bolo v čo najširšej miere naplnené Programové vyhlásenie vlády SR.

Bratislava 3. júla (TASR) - Úvod úradovania nového vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR "pod taktovkou" Jána Mičovského (OĽaNO) bol silne poznačený pandémiou. Napriek tomu možno rozpoznať hlavné priority ministerstva pod jeho vedením. Uviedla to pre TASR Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) pri hodnotení pôsobenia nového vedenia MPRV SR počas 100 dní v úrade.

Z pohľadu slovenských potravinárov je podľa nej potrebné, aby bolo v čo najširšej miere naplnené Programové vyhlásenie vlády SR, a to najmä silná podpora potravinárskeho priemyslu bez ohľadu na veľkosť podniku.

"V súčasnosti medzi dôležité a neodkladné úlohy rezortu v oblasti potravinárstva patrí koronakrízová pomoc potravinárskym podnikom, ktorú je však potrebné pripraviť tak, aby z nej mohli čerpať aj veľké potravinárske podniky, príprava schém štátnej pomoci pre potravinárov využiteľná ešte v roku 2020, ako aj príprava Strategického plánu SR na roky 2020 až 2027," zdôraznila.

Plnenie týchto úloh je podľa Venhartovej poznačené tým, že nie je personálne doriešené obsadenie dôležitej pozície generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu MPRV, ako aj odchodom druhého štátneho tajomníka Samuela Vlčana, ktorý mal na starosti i potravinárstvo.

Dodala, že za osobitne dôležité preto Potravinárska komora Slovenska považuje obsadenie kľúčových pozícií odborníkmi pripravenými ujať sa ihneď plnenia náročných úloh a naštartovanie riadnej komunikácie s potravinárskou samosprávou a odbornými kruhmi.