Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Plánujete ísť na dovolenku autom?

Pred dovolenkou myslite na poistenie Foto: Groupama

Týchto 9 rád vám pomôže pripraviť sa na cestu.

Bratislava 7. júna (OTS) - Dovolenka autom je pre mnohých obľúbená najmä vďaka slobode, voľnosti a dobrodružstvám. Zo Slovenska to navyše máme k moru len na skok a na pláži môžeme byť už po pár hodinách jazdy. Či už sa vyberiete na juh do Slovákmi obľúbených destinácií ako sú Terst, Istria, či Makarska alebo pôjdete za históriou na sever do Poľska alebo Nemecka, tieto rady využijete vždy.

1. Skontrolujte auto
Nemusíte robiť veľkú generálnu kontrolu, ale aspoň základné veci na vozidle by ste mali pozrieť, či máte dostatok oleja, brzdovej či chladiacej kvapaliny. Pozrite aj vodu do ostrekovačov. Okrem toho ešte zmerajte tlak v pneumatikách, tie mäkšie dofúkajte. Zlepšíte tak ovládateľnosť auta a znížite spotrebu. Pre váš väčší komfort ešte skontrolujte funkčnosť klimatizácie a nezabudnite na povinnú výbavu – výstražný trojuholník, reflexné vesty pre celú posádku auta a lekárničku.

2. Máte platné doklady?
Nie je to žiadna veda, ale mnohým z nás sa už stalo, že sme pozabudli na platnosť vodičského či občianskeho preukazu. Nájsť exspirovaný vodičský preukaz pri policajne kontrole na dovolenke v Taliansku väčšinou nebýva príjemným zážitkom. Myslite teda na platnosť vašich dokladov a rovnako aj všetkých cestujúcich. Nezabudnite skontrolovať, či máte pri sebe aj všetky doklady od vozidla.

3. Nezabudnite na poistenie
Možno je to pre mnohých úplná banalita, ale skontrolujte si aj platnosť Povinného zmluvného poistenia. Poisťovniam sa už viackrát stalo, že klient zabudol na úhradu PZP a keď následne spôsobil v zahraničí škodu, bol z toho problém. Výhodou je mať aj havarijné poistenie. Napríklad poistenie Bezpečná jazda od poisťovne Groupama zahŕňa aj veci v strešnom boxe či poškodenie detskej autosedačky. Okrem toho máte v najvyššom balíku PRÉMIUM zahrnuté aj úrazy prepravovaných osôb a nadštandardnú asistenciu pre prípad poruchy vozidla, straty kľúčov, repatriácie vozidla a ďalších komplikácií.

Samozrejmosťou by pre vás aj vašu rodinu malo byť aj cestovné poistenie. Ošetrenie v prípade úrazu či ochorenia býva v zahraničí drahé, nehovoriac o turisticky vychytených lokalitách. Myslite na to ešte pred cestou, obzvlášť túto sezónu, kedy platia vo viacerých krajinách rôzne opatrenia.

4. Čo si zbaliť do auta?
Všetko potrebné, teda doklady, peňaženku, mobil, nabíjačku, antibakteriálny gél, rúško, vodu či malé občerstvenie si zbaľte k sebe do auta, aby ste mali tieto veci po ruke aj v prípade nečakaných udalostí.

5. Buďte informovaní
Ako sme už spomínali v odseku o poistení, viaceré krajiny majú rôzne opatrenia a obmedzenia. Ak idete k moru a prechádzate cez ďalšie krajiny, oboznámte sa nielen s opatreniami v cieľovej krajine, ale aj v krajinách vášho tranzitu pre prípad nečakanej zastávky, návštevy čerpacej stanice či nehody. Nezabudnite do batožiny pribaliť náhradné rúška či respirátory, určite sa vám zídu aj rukavice.

6. Prísna hygiena a časté umývanie rúk platí pre celú posádku
Počas vašej cesty sa budete vy aj posádka najviac dotýkať kľučiek, volantu, operadiel na dverách, stredového panelu či tlačidiel na displeji. Snažte sa tieto miesta po každej zastávke dezinfikovať. Pri tankovaní vždy používajte rukavice (často sú k dispozícii aj na stojane), pri každej zastávke si poriadne umývajte ruky a používajte dezinfekciu ešte pred vstupom do auta, znížite tak riziko prenosu baktérií.

7. Nezastavujte na preplnených odpočívadlách a čerpacích staniciach
Vedeli ste, že pri rýchlosti približne 120 km/h prejdete za sekundu 30 metrov? Mikrospánok je zákerný nepriateľ. Stačí stratiť pozornosť na sekundu a môže z toho byť nepekná nehoda. Pri šoférovaní si preto robte časté prestávky, zhruba každé 2-3 hodiny. Prestávky nemusia byť dlhé, stačí vystúpiť z auta, zmeniť polohu, natiahnuť si nohy a byť pár minút na čerstvom vzduchu. Vzhľadom na pandémiu sa ale snažte vyhýbať preplneným odpočívadlám a benzínkam, voľte radšej menej frekventované miesta.
Nezabudnite na rukavice pri tankovaní
Foto: Groupama

8. Nelákajte zlodejov
Či už počas prestávok na odpočívadlách alebo pred hotelom v cieli zbytočne nelákajte zlodejov na cennosti v aute. Aj keď štandardne havarijné poistenie kryje krádež či lúpež, poisťovne majú zväčša vo výlukách prípady, kedy sú ukradnuté cennosti na zvonka viditeľných miestach vo vozidle, nehovoriac pri odomknutom a nestráženom aute. Vyhýbajte sa takýmto lákadlám a upozornite na to aj posádku či vaše deti. Ušetríte si tak čas, energiu a zbytočné komplikácie.

9. Ako v horúčavách používať klimatizáciu?
Rozpálené auto neochladzujte klimatizáciou, pootvárajte dvere alebo okná a snažte sa interiér auta schladiť prirodzenou cestou, šetríte tak palivo aj samotnú klimatizáciu. Teplotu vo vnútri vozidla by ste mali nastaviť maximálne o 6 stupňov nižšiu, ako je vonku. Menšie teplotné rozdiely sú pre posádku lepšie. To platí aj pre príchod do cieľa, snažte sa postupne znižovať teplotný rozdiel. Klimatizáciu vždy vypínajte skôr, ako vypnete motor auta, aby stihla vyschnúť. Zamedzíte tak rozmnožovaniu plesní a mikroorganizmov.