Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Platby rubľami za ruský plyn neporušujú sankcie, tvrdí Maďarsko

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Szijjártó dodal, že podľa Budapešti sú dodávky ropy a plynu bilaterálnou záležitosťou a že je proti spoločnému postupu EÚ v tejto oblasti.

Budapešť 11. apríla (TASR) - Platby rubľami za ruský plyn podľa Maďarska neporušujú sankcie Európskej únie (EÚ). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Maďarsko plánuje platiť za ruský plyn eurami cez Gazprombank, ktorá potom platbu konvertuje na ruble, aby sa splnila požiadavka ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedol v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Putin varoval európskych odberateľov, že Moskva môže zastaviť dodávky plynu, ak za ne nebudú platiť v rubľoch. Rusko sa týmto spôsobom snaží obísť západné sankcie, ktoré prijali západné krajiny pre jeho útok na Ukrajinu.

Maďarská firma CEE Energy, ktorá je divíziou maďarského štátneho energetického koncernu MVM, podľa tohto plánu zaplatí najbližší účet za dodávky plynu v eurách, ktoré Gazprombank konvertuje na ruble a potom prevedie na účet Gazprom Export, uviedol Szijjártó na tlačovej konferencii.

Európska komisia (EK) vyhlásila, že požiadavka na platby v rubľoch zo strany Moskvy znamená porušenie platných kontraktov. Subjekty s platnými kontraktmi, v ktorých sa počíta s platbami v eurách alebo dolároch, by sa podľa EK mali riadiť týmito zmluvami.

Maďarský premiér Viktor Orbán minulý týždeň vyhlásil, že Budapešť je ochotná platiť za ruský plyn rubľami napriek tomu, že Európska únia (EÚ) to odmietla.

"Pokiaľ ide o platbu v rubľoch máme riešenie, ktoré neporušuje žiadne sankcie, ale zároveň Maďarsku zabezpečí dodávky plynu," uviedol Szijjártó. Možnosť platieb v inej mene než v eurách je podľa neho súčasťou bilaterálneho kontraktu, ktorý uzavreli CEE Energy a Gazprom Export v septembri. Teraz sa len modifikuje, aby odrážal plánované zmeny.

Szijjártó dodal, že podľa Budapešti sú dodávky ropy a plynu bilaterálnou záležitosťou a že je proti spoločnému postupu EÚ v tejto oblasti.