Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Plateniu odvodov za záber sa vyhne pôda pre významné investície

Ilustračné foto Foto: TASR

Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy, ktorú dnes schválil kabinet.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Plateniu odvodov za záber sa vyhne pôda pre významné investície. Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy, ktorú dnes schválil kabinet.

"Táto krátka novela hovorí len o tom, že pokiaľ pôdu vykupuje štát alebo organizácia so 100-% účasťou štátu, ide len o prelievanie štátnych peňazí z jednej organizácie na druhú. Urobili sme teda výnimku v tom, že pokiaľ sa robí prevod pozemkov medzi 100-% štátnymi subjektmi, vtedy sú poplatky (odvody) zbytočné, lebo na jednej strane ich štát musí vydať a na druhej strane prijať," poznamenal k novele po dnešnom rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.

"Cieľom predkladaného návrhu je doplniť vylúčenie z platenia odvodov za trvalé odňatie poľnohospodárskej pôdy aj tie prípady významných investícií, kedy takýto záber poľnohospodárskej pôdy bude znamenať pre Slovenskú republiku prínos nepochybne významne vyšší ako strata zapríčinená takýmto záberom, v ktorých realizáciu investície bude zabezpečovať podnik so 100-% majetkovou účasťou štátu určený na túto činnosť podľa zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií," priblížil rezort pôdohospodárstva.

Návrh novely vládneho nariadenia prešiel skráteným pripomienkovým konaním, podľa agrorezortu z dôvodu mimoriadnych okolností spočívajúcich v hrozbe značných hospodárskych škôd, ku ktorým by mohlo dôjsť, ak by nová právna úprava nemohla byť čo najskôr uplatnená v prebiehajúcich procesoch prípravy významných investícií. Účinnosť nového znenia je dňom vyhlásenia.