Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Plateniu odvodov za záber sa má vyhnúť pôda pre významné investície

Na snímke Ľubomír Jahnátek, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády SR o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Plateniu odvodov za záber sa má vyhnúť pôda pre významné investície. Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády SR o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy, ktorú do skráteného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Cieľom predkladaného návrhu je doplniť vylúčenie z platenia odvodov za trvalé odňatie poľnohospodárskej pôdy aj tie prípady významných investícií, kedy takýto záber poľnohospodárskej pôdy bude znamenať pre Slovenskú republiku prínos nepochybne významne vyšší ako strata zapríčinená takýmto záberom, v ktorých realizáciu investície bude zabezpečovať podnik so 100-% majetkovou účasťou štátu určený na túto činnosť podľa zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií," priblížil rezort pôdohospodárstva.

Návrh novely vládneho nariadenia sa podľa MPRV predkladá do skráteného pripomienkového konania z dôvodu mimoriadnych okolností spočívajúcich v hrozbe značných hospodárskych škôd, ku ktorým by mohlo dôjsť, ak by nová právna úprava nemohla byť čo najskôr uplatnená v prebiehajúcich procesoch prípravy významných investícií.

Nadobudnutie účinnosti novely nariadenia sa navrhuje dňom vyhlásenia. "Dátum nadobudnutia účinnosti návrhu je navrhnutý tak, aby ho bolo možné čo najskôr uplatniť v procese prípravy významných investícií," dodal v predkladacej správe agrorezort.