Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Platnosť rozhodnutia o umiestnení stavby diaľnice by sa mala predĺžiť

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Novela zároveň spresňuje začiatok investície.

Bratislava 2. februára (TASR) – Platnosť rozhodnutia o umiestení stavby diaľnice by sa mohla predĺžiť na päť rokov zo súčasných troch rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina), ktorý plénum Národnej rady (NR) SR posunulo do druhého čítania. Novela zároveň spresňuje začiatok investície.

"Cieľom predloženého legislatívneho návrhu je v nadväznosti na potrebu zefektívnenia a akcelerácie procesov prípravy pri výstavbe diaľničnej siete v SR návrh opatrení, smerujúcich k optimalizácii jednotlivých procesov predovšetkým úpravou lehôt tak, aby sa zabezpečil náležitý prínos predpokladaných socioekonomických benefitov výstavby diaľničnej siete," uviedol Svrček v dôvodovej správe.

Investičnú prípravu diaľnic a ciest komplikuje podľa poslanca náročná administratíva, ktorú investori vnímajú ako záťaž, napríklad pri získavaní nevyhnutných povolení a vyjadrení od úradníkov. Časové straty spôsobené napríklad duplicitným vydávaním niektorých úradných rozhodnutí si žiadajú dodatočné investície z finančného rozpočtu, pretože spôsobujú odklady naplánovaných diaľničných projektov.

Slovensko musí podľa Svrčeka urýchliť procesy prípravy a výstavby diaľnic, a to najmä úsekov patriacich do transeurópskej dopravnej siete (TEN-T), kde je krajina signatárom viacerých multilaterálnych dohôd. Ide napríklad o dobudovanie prepojenia rýchlostnej cesty R4 (ako rozšírenej siete TEN-T) a rýchlostnej cesty S19 (v Poľsku) do konca roku 2028.