Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Platy železničiarov v Cargu ostávajú na rok 2013 stále otvorené

Ilustračné foto Foto: TASR

Ak sa dopravca s odborármi nedohodne na novej zmluve, od 1. apríla prestane vo firme platiť kolektívna zmluva z minulého roka. Pre zamestnancov by neplatili benefity, ktoré v nej boli dohodnuté.

Bratislava 20. marca (TASR) - Železničiari pracujúci u nákladného dopravcu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) stále nemajú vyriešenú otázku platov na tento rok. Odborári sa ešte nedohodli s predstaviteľmi firmy na kolektívnej zmluve na rok 2013.

"Dôvodom sú podľa názoru vedenia spoločnosti neprimerané mzdové nároky odborových zväzov vzhľadom na ekonomickú situáciu ZSSK Cargo," uviedol hovorca spoločnosti Martin Halanda. V prípade, že sa dopravca s odborármi nedohodne na novej zmluve, od 1. apríla prestane vo firme platiť kolektívna zmluva z minulého roka. Pre zamestnancov by v tom prípade neplatili benefity, ktoré v nej boli dohodnuté.

"V pondelok 25. marca sa stretnú všetky odborové centrály, ktoré v ZSSK Cargo pôsobia, aby sa dohodli na ďalšom postupe," uviedol pre TASR predseda Odborového združenia železničiarov (OZŽ) František Petroci. U nákladného dopravcu pôsobí celkovo 12 odborových centrál.

Nákladný dopravca je podľa Halandu stále pripravený na dohodu s odborovými zväzmi. "Táto však nesmie svojím obsahom ohroziť hospodárenie a samotnú existenciu firmy," doplnil. Firma dosiahla za rok 2012 stratu 23,9 milióna eur.

Rovnako nie sú odborári dohodnutí na kolektívnej zmluve na rok 2013 ani u správcu koľajníc, Železníc Slovenskej republike (ŽSR). Z troch štátnych železničných firiem, ktoré na Slovensku pôsobia, tak zatiaľ došlo k dohode a podpísaniu kolektívnej zmluvy na tento rok len u osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Tam sa odborári s vedením firmy dohodli, že platy železničiarov v tomto roku neporastú. V júni však dostanú všetci zamestnanci spoločnosti k výplatám jednorazovú odmenu vo výške 110 eur.