Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Plénum na mimoriadnej schôdzi neprerokuje energetické záujmy SR

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (Smer-SD) počas 60. schôdze Národnej rady SR 16. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Potrebu mimoriadnej schôdze odôvodnila opozičná strana Smer-SD tým, že podľa nej prezidentka aj premiér pripúšťajú, že sú pripravení súhlasiť so zastavením dodávok plynu a ropy z Ruskej federácie.

Bratislava 16. marca (TASR) - Plénum nebude v stredu diskutovať o energetických záujmoch SR na mimoriadnej schôdzi. Poslanci neschválili program 61. schôdze, ktorú inicioval opozičný Smer-SD. Chcel, aby sa vláda zaviazala, že bude proti zastaveniu dodávok plynu a ropy z Ruska.

Témou schôdze mal byť návrh skupiny poslancov na schválenie stanoviska SR k ohrozeniu strategických energetických záujmov hospodárstva a občanov SR a opatrenia na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja. Ide o reakciu opozície na dohady o potenciálnom zastavení dodávok plynu a ropy z Ruska. Smer-SD chce, aby sa Slovensko postavilo proti takémuto návrhu.
Plénum nebude v stredu 16. marca 2022 diskutovať o energetických záujmoch SR na mimoriadnej schôdzi. Poslanci neschválili program 61. schôdze, ktorú inicioval opozičný Smer-SD.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Predseda Smeru-SD Robert Fico priblížil, že podľa ústavného zákona o spolupráci NR SR a vlády v záležitostiach Európskej únie (EÚ) môže parlament prijímať záväzné stanoviská, ktorými je vláda viazaná, ak ide rokovať o dôležitých veciach, ktoré sa týkajú EÚ.

Potrebu mimoriadnej schôdze odôvodnila opozičná strana tým, že podľa nej prezidentka SR Zuzana Čaputová aj premiér Eduard Heger (OĽANO) pripúšťajú, že sú pripravení súhlasiť so zastavením dodávok plynu a ropy z Ruskej federácie.

Ak by padlo takéto rozhodnutie, podľa Fica by to znamenalo prudký nárast cien pohonných látok. Podotkol, že Slovensko by prišlo aj o príjmy, pokiaľ ide o tranzit. V prípade prudkého nárastu ceny plynu a ropy podľa neho treba rátať s nárastom cien všetkého.