Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Plénum neprijalo návrh na úpravu príspevkov na kompenzáciu ŤZP

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Predkladatelia v dôvodovej správe uviedli, že platné riešenie sa opiera o každoročnú možnosť vlády nariadením ustanoviť takú výšku týchto príspevkov, ktorá bude kopírovať vývoj minimálnej mzdy.

Bratislava 13. mája (TASR) – Národná rada (NR) SR vo štvrtok odmietla návrh zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP) z dielne nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho. Mal za cieľ zabezpečiť stabilitu rastu a predvídateľnosti výšky dvoch príspevkov na kompenzáciu ŤZP, a to príspevku na osobnú asistenciu a príspevku na opatrovanie.

Predkladatelia v dôvodovej správe uviedli, že v súčasnosti platné riešenie sa opiera o každoročnú možnosť vlády nariadením ustanoviť takú výšku týchto príspevkov, ktorá bude kopírovať vývoj minimálnej mzdy. "Cieľom novelizovaného znenia úpravy výpočtu výšky oboch príspevkov je kogentne ustanoviť spôsob výpočtu výšky oboch príspevkov naviazaním tohto výpočtu na výšku minimálnej mzdy bez nutnosti ďalších zásahov vlády SR, čím by sa zabezpečila predvídateľnosť vývoja rastu výšky oboch príspevkov," priblížili poslanci v materiáli.