Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Plénum neschválilo návrhy zákonov z dielne T. Valáška

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Tomáš Valášek. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Plénum neschválilo ani novelu, ktorá mala zaviesť nárok na dva dni voľna pri spontánnom potrate alebo narodení mŕtveho plodu pre ženu a osobu, s ktorou je v partnerskom alebo inom rodinnom vzťahu.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Plénum Národnej rady (NR) SR neschválilo návrhy zákonov z dielne nezaradeného poslanca Tomáša Valáška. Jeden mal zmeniť štatút Múzea Slovenského národného povstania (SNP). Zároveň poslanci neschválili zrušenie finančného znevýhodnenia žien, ktoré porodia ďalšie dieťa skôr, ako staršie dieťa dosiahne tri roky a počas čerpania rodičovskej dovolenky majú príjem z kratšieho pracovného úväzku. Taktiež návrh, týkajúci sa toho, aby ženy, ktoré zažijú spontánny potrat alebo narodenie mŕtveho plodu, mali mať nárok na dva dni voľna spoločne s ich partnerom. Plénum neschválilo ani návrh, v rámci ktorého sa mala zlepšiť ekonomická situácia mladých ľudí a zároveň poskytnúť ich zamestnávateľom impulz k legálnemu zamestnávaniu.

Pri štatúte Múzea SNP nedôjde k zmene z príspevkovej organizácie Ministerstva kultúry (MK) SR na neziskovú organizáciu, poskytujúcu všeobecne prospešné služby, ktorej zakladateľmi mali byť MK SR a Ministerstvo obrany (MO) SR. Navrhovanou zmenou sa malo zabezpečiť kvalitnejšie plnenie zákonom zadefinovaných úloh, spájanie vedeckých či odborných kapacít.

Ďalší návrh mal zrušiť znevýhodnenie žien, ktoré porodia ďalšie dieťa skôr, ako staršie dieťa dosiahne tri roky a zároveň počas čerpania rodičovskej dovolenky majú príjem z kratšieho pracovného úväzku u svojho zamestnávateľa. Valášek navrhol, aby sa za rozhodujúce obdobie potrebné na zistenie denného vymeriavacieho základu na určenie výšky nasledujúceho materského zamestnankyne považovalo obdobie, ktoré bolo rozhodujúcim pri zisťovaní nároku na predchádzajúce materské či tehotenské. To malo platiť, pokiaľ takto určená výška materského bola vyššia, ako by bola jeho výška pri nasledujúcom pôrode. Táto úprava mala fungovať pre obdobie, keď sa matke vypláca rodičovský príspevok. Zároveň mala riešiť situáciu žien, ktoré sa chcú medzi dvomi pôrodmi vrátiť späť do svojej predošlej práce, ale na čiastočný úväzok.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Dano Veselský


Plénum neschválilo ani novelu, ktorá mala zaviesť nárok na dva dni voľna pri spontánnom potrate alebo narodení mŕtveho plodu pre ženu a osobu, s ktorou je v partnerskom alebo inom rodinnom vzťahu. Návrh reflektoval skutočnosť, že v prípade narodenia mŕtveho plodu po vzniku nároku na materské čerpá žena materskú dovolenku v dĺžke 14 týždňov. Návrh mal zaviesť dva dni voľna iba v prípadoch, ktoré úprava materskej dovolenky nepokrýva.

Zlepšiť ekonomickú situáciu mladých ľudí a zároveň poskytnúť ich zamestnávateľom impulz k legálnemu zamestnávaniu mal návrh, ktorým sa mal zmeniť a doplniť zákon o sociálnom poistení a o pomoci v hmotnej núdzi. Vhodným spôsobom na naplnenie cieľov malo byť zvýšenie odvodovej úľavy pre ľudí pracujúcich formou dohody o brigádnickej práci študenta.

Zároveň sa mal minimalizovať negatívny dosah príjmov mladých ľudí na domácnosti, ktoré spĺňajú podmienky na pomoc v hmotnej núdzi. Návrh upravoval spôsob výpočtu pomoci v hmotnej núdzi a vo výsledku aj výšku legálneho príjmu, ktorý môžu dostávať mladí ľudia bez negatívnych následkov pre ich rodinu. Do príjmu domácností, uchádzajúcich sa o pomoc v hmotnej núdzi, úprava navrhovala nezarátavať 50 % mesačného príjmu študentov a študentiek stredných či vysokých škôl. Takáto výnimka mala zvýšiť motiváciu študovať a legálne pracovať. Zároveň zjednodušovala posudzovanie nároku na pomoc v hmotnej núdzi.