Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Plénum NR SR v závere dňa diskutovalo o návrhu štátneho rozpočtu

Na snímke zľava poslanci NRSR Richard Nemec, Tomáš Šudík, podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič a poslanec NRSR Jozef Pročko (všetci OĽANO) počas hlasovania na 78. schôdzi NRSR v Bratislave v stredu 30. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Diskusia o zákone roka v parlamente sa začala v stredu. V rozprave vystúpili viacerí poslanci, najmä z radov opozície.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2023 sa venovalo plénum Národnej rady (NR) SR v závere druhého rokovacieho dňa 78. schôdze parlamentu. Do rozpravy sú ešte prihlásené dve poslankyne.

Poslanec Sme rodina Miloš Svrček sa zameral na rozpočet z pohľadu dopravy a výstavby. Skonštatoval, že kapitálové výdavky na prebiehajúce projekty, predovšetkým v kapitole rezortu dopravy, sú už alokované v kapitolách a vo všeobecnej pokladničnej správe sú len výdavky na projekty, ktoré musia prejsť posúdením Útvaru hodnoty za peniaze.

Poznamenal tiež, že v rozpočte je rovnako zverejnených 15 najväčších investičných projektov, ktoré sa budú financovať v roku 2023. "Medzi najväčšie investičné projekty v roku 2023 patrí predovšetkým prebiehajúca výstavba úsekov diaľnic a rýchlostných ciest," dodal.

Poslanec Ondrej Dostál z klubu SaS dal návrh, aby parlament vrátil návrh zákona navrhovateľovi na dopracovanie. Nepodporenie návrhu zákona o štátnom rozpočte avizovala v závere rokovacieho dňa poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS). "Som sklamaná z toho, ako málo myslela vláda na sektor pôdohospodárstva. Pritom keby zrazu nemali čo jesť a bol by nedostatok základných potravín, zrejme by si tento problém aj všimli," podotkla.

Diskusia o zákone roka v parlamente sa začala v stredu. V rozprave vystúpili viacerí poslanci, najmä z radov opozície. K návrhu rozpočtu vystúpil aj minister financií Igor Matovič (OĽANO). Vyzval poslancov, aby nazerali na návrh rozpočtu bez politikárčenia. Pripomenul, že Slovensko zažíva bezprecedentné krízy.

Z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025, ktorý v polovici októbra schválila vláda, vyplýva, že deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných takmer 5 %.