Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Plénum odštartovalo rokovací deň úpravou atómového zákona

Na archívnej snímke z dňa 12. marca 2018 jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Novela zákona by mala podľa predkladateľov umožniť plynulé pokračovanie v príprave projektu nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice a zabezpečí ochranu investície.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok odštartovali druhý rokovací deň 40. schôdze novelou atómového zákona. Hovorí o povoleniach na umiestnenie jadrového zariadenia. Hneď v úvode dňa prepadlo niekoľko bodov na koniec schôdze pre neprítomnosť predkladateľov.

Pri povoleniach na umiestnenie jadrového zariadenia by sa mali podľa návrhu zákona, ktorý je už v druhom čítaní, vytvoriť podmienky na osobitné konanie. Po novom má Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR priamo vydávať povolenie na umiestnenie stavby jadrového zariadenia reaktorového typu.

Osobitné konanie podľa predkladateľov zabezpečí, aby nové jadrové zariadenie bolo realizované na základe projektu akceptujúceho najbezpečnejšie a najmodernejšie riešenie vzhľadom na neustále sa zvyšujúce nároky na bezpečnú prevádzku takýchto zariadení.

Obsahom návrhu je vytvorenie priestoru na výnimku zo súčasného stavu, keď ÚJD vydáva súhlas na umiestnenie stavby každého druhu jadrového zariadenia. Úrad by mal priamo vydávať povolenie na umiestnenie stavby jadrového zariadenia, ale len reaktorového typu, a to z pohľadu jadrovej bezpečnosti, fyzickej ochrany a radiačnej ochrany. "V dôsledku toho dôjde aj k sprísneniu povoľovacieho procesu, do ktorého sa dopĺňa navyše jeden krok správneho konania, čiže umiestňovanie bude dvojstupňové," konštatuje sa v dôvodovej správe.

Novela zákona by mala podľa predkladateľov umožniť plynulé pokračovanie v príprave projektu nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice a zabezpečí ochranu investície vo výške približne 115 miliónov eur, ktoré vložili do tohto projektu spoločnosti Jadrová a vyraďovacia spoločnosť a ČEZ.