Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Plénum odsúhlasilo návrh na uzatvorenie obchodnej dohody CETA

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR – Jakub Kotian

Dohoda vytvára nové príležitosti v oblasti obchodovania a investícií pre hospodárske subjekty EÚ a Kanady.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Prekážky v oblasti obchodovania Európskej únie (EÚ) a Kanady sa majú odstrániť. Obchodníkom by sa mali otvoriť nové príležitosti. Zabezpečiť to má návrh Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody medzi Kanadou a EÚ (CETA), ktorý v stredu odsúhlasil parlament.

"Cieľom dohody CETA je vzájomná liberalizácia obchodu s tovarom a službami prostredníctvom odstraňovania tarifných a netarifných prekážok obchodu, ako aj prijatie pravidiel pre otázky týkajúce sa vzájomného obchodu, v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ako i s princípmi spoločnej obchodnej politiky EÚ," priblížil poslancom minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

Dohoda vytvára nové príležitosti v oblasti obchodovania a investícií pre hospodárske subjekty EÚ a Kanady. V dôsledku prijatia dohody CETA sa totiž odstránia clá, skončia sa obmedzenia prístupu k verejným zákazkám, otvorí sa trh so službami, poskytnú sa predvídateľné podmienky pre investorov.

Rezort hospodárstva dal vypracovať analýzu, aký vplyv bude mať prijatie dohody na slovenské hospodárstvo. Liberalizácia obchodu EÚ s Kanadou by mala prispieť k posilneniu špecializácie Slovenska na priemyselné sektory. "Prijatie dohody bude mať pozitívny efekt na čistú zahraničnoobchodnú výmenu medzi Slovenskom a Kanadou, a to najmä vďaka očakávaným pozitívnym efektom v automobilovom priemysle," uvádza sa v analýze. Vývoz tovarov do Kanady by sa mal v priemere zvýšiť o 8 %, v prípade vysokej reakcie na pokles cien až o 18 %.

"Odstránením tarifných opatrení a netarifných bariér bol pre všetky odvetvia hospodárstva SR zaznamenaný potenciál zvýšenia vývozu v rozsahu 30 % - 38 %. Ročne to pri vývoze do Kanady predstavuje zvýšenie o 57,1 milióna eur až 73,9 milióna eur," uvádza analýza.

Agropotravinársky zahraničný obchod Slovenska s Kanadou dosahuje nízke objemy. Podiel Kanady na dovoze SR pri agropotravinárskych komoditách dosahuje len 0,16 % a na vývoze dokonca len 0,06 %. "Liberalizácia dovozných ciel by znamenala úsporu pre slovenských výrobcov, hlavne pri výrobkoch orientovaných na kanadský trh ako cukrovinky bez kakaa, čokoláda, výrobky z obilia," ukázala analýza.

Existujú však aj určité riziká. "Vysoká dovozná závislosť Kanady od Spojených štátov amerických môže vyvolať obavy, že do uzatvorenia dohody o voľnom obchode medzi EÚ a USA môže práve Kanada predstavovať vstupnú bránu pre výrazný prienik amerických agropotravinárskych výrobkov na európsky trh. Takýmto podvodom sa zabráni dôsledným dodržiavaním pravidiel preukazovania pôvodu tovaru," uvádza sa v analýze pre Ministerstvo hospodárstva SR.