Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Návrhu na odvolanie R. Sulíka patril záver rokovacieho dňa

Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SAS) počas 67. schôdze Národnej rady SR o návrhu na jeho odvolanie z funkcie v Bratislave 16. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Do rozpravy k návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva sú písomne prihlásení ešte štyria poslanci.

Bratislava 17. júna (TASR) - Poslanci v piatok pokračovali v mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR venovanej návrhu na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Plénum sa opäť zíde v utorok (21. 6.), keď sa vráti k bodom z riadnej schôdze parlamentu.

Do rozpravy k návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva sú písomne prihlásení ešte štyria poslanci. Následne sa budú môcť prihlásiť ešte ústne. V diskusii o odvolávaní Sulíka by malo plénum pokračovať po prerokovaní viacerých termínovaných bodov z riadnej schôdze.

V utorok od 9.00 h by sa malo plénum na neverejnom rokovaní venovať správam Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva. Od 14.00 h majú poslanci naplánované body z dielne rezortu spravodlivosti, ale zaoberať by sa mali aj zákonom o protiinflačnej pomoci, ktorý vrátila na opätovné prerokovanie prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Plénum pokračuje v diskusii o odvolávaní R. Sulíka z funkcie ministra


Plénum Národnej rady (NR) SR v piatok pokračuje v diskusii o odvolávaní ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Rozpravu k tomuto bodu začali poslanci vo štvrtok popoludní a vrátili sa k nej v piatok po prerokovaní termínovaných bodov z riadnej schôdze parlamentu.

Do diskusie je ešte prihlásených sedem rečníkov. Následne budú mať poslanci možnosť prihlásiť sa ešte ústne.

Žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze podal opozičný Smer-SD. Poslanci návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva odôvodnili pasivitou Sulíka pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok. Výsledkom nečinnosti ministra je podľa nich nekontrolovateľný nárast cien energií a pohonných látok s drastickými dosahmi na životnú úroveň.

Gyimesi: V Sulíkovej obhajobe zazneli klamstvá, fatálne zlyhal


Poslanec György Gyimesi (OĽANO) tvrdí, že v obhajobe ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) pri jeho odvolávaní v Národnej rade (NR) SR zazneli klamstvá. Viaceré argumenty ministra označil za spochybnené. Sulík podľa neho fatálne zlyhal vo funkcii a poškodení sú občania SR.

"Fatálne zlyhal ako minister hospodárstva a cenu za jeho fatálne zlyhanie zaplatíme my všetci,"
vyhlásil Gyimesi. Sulík sa podľa neho musel "pomiatnuť", keď hovoril o výhodných podmienkach. Odmieta, že by malo Slovensko rovnako výhodné podmienky, ako si vyrokovalo Maďarsko.

Namietal i vyjadrenia o tom, že Slovnaftu bude po skončení sa 18-mesačnej výnimky na vývoz produktov z ruskej ropy stačiť dodávať na slovenský trh. Ak by sa spoločnosť aj pokúšala dodávať na trh na Slovensku viac, zakročil by podľa neho protimonopolný úrad.

Na archívnej snímke poslanec NR SR György Gyimesi (OĽaNO).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Gyimesi tiež kritizoval vyjadrenia, že nebudeme dovážať "krvavú ropu" z Ruska. Nikomu pritom podľa neho nevadí, že budeme dovážať "krvavú ropu" zo Saudskej Arábie. Poukázal pritom na potrebu jej prevozu tankermi, čo má dosah na životné prostredie, ako aj na vyššiu cenu.

Za ďalšie klamstvo Sulíka označil tvrdenia, že Slovnaft ho mal listom ubezpečiť, že dokáže vyrábať ropné zmesi aj z iných druhov ropy. Gyimesi list v pléne prečítal. Tvrdí, že v ňom nie je nič o takýchto uisteniach. "Sulík nemá žiadne argumenty na svoju obhajobu," podčiarkol s tým, že sa, navyše, snažil zo situácie vyviniť, keď ukázal súkromné správy s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

"Domnievam sa, že ste pravdepodobne lobista," reagoval na vyjadrenie Gyimesiho poslanec z SaS Radovan Kazda. Gyimesi podľa neho len opakoval stanoviská dotknutej rafinérie. Navyše, podľa Kazdu "chrapúnskym" spôsobom porušuje koaličné dohody. Vyzval tiež Gyimesiho, aby sa o 18 mesiacov vzdal poslaneckého mandátu, ak spoločnosť Slovnaft nepadne a aby neprijal ani ponuku kandidovať v ďalších voľbách. Hovorí o stávke, ktorú ak Gyimesi prijme a napokon dôjde na jeho slová, sám sa mandátu vzdá. Kazda dodal, že Sulík sa obhájil dostatočne a ponúkol vysvetlenie. Jeho zdôvodnenie označil za presvedčivé.