Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Plénum prerokuje novelu umožňujúcu dotovať ceny energií podnikov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Firmy budú musieť o dotáciu požiadať.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva (MH) SR prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodlo o tom plénum počas stredajšieho hlasovania. Možnosti štátnej podpory podnikov by sa podľa návrhu mali rozšíriť o dotácie na vysoké ceny elektriny a plynu.

"Cieľom návrhu zákona sú legislatívne úpravy, ktoré sú potrebné na to, aby Ministerstvo hospodárstva SR mohlo poskytnúť pomoc podnikom zasiahnutým krízou, na zmiernenie negatívneho vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu," uviedol rezort hospodárstva v dôvodovej správe.

Firmy budú musieť o dotáciu požiadať. Maximálnu výšku dotácie, oprávnené obdobie na dotáciu a oprávnený náklad na určenie výšky dotácie by malo určiť ministerstvo vo výzve na predkladanie žiadostí. Na dotáciu nemajú mať nárok firmy, na ktoré sa vzťahujú sankcie prijaté Európskou úniou.

Zákon by mal zaviesť povinnosť pre dodávateľa elektriny, dodávateľa plynu, prevádzkovateľa distribučnej sústavy alebo prevádzkovateľa distribučnej siete poskytnúť ministerstvu súčinnosť potrebnú na posúdenie žiadosti o dotáciu. Sumu za megawatthodinu (MWh) plynu a elektriny na určenie výšky dotácie stanoví nariadením vláda.

Rezort hospodárstva zároveň navrhol, aby sa mohli bežné výdavky na podporu poskytovanú z výdavkov štátneho rozpočtu z dôvodu kompenzácie zvýšenia cien plynu a elektriny rozpočtované v roku 2022 a 2023 použiť do konca roka 2024. Účinnosť zákona by mala nastať dňom jeho zverejnenia v Zbierke zákonov.