Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

H. van Rompuy poďakoval Slovensku za zavedenie reverzného toku plynu

Na snímke vpravo premiér Robert Fico a vľavo predseda Európskej rady Herman Van Rompuy počas stretnutia v Bratislave 30. apríla 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Rompuy je v Bratislave v rámci svojich návštev po hlavných mestách členských štátov únie a aj pri príležitosti osláv 10. výročia vstupu SR do EÚ.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Predseda Európskej rady Herman van Rompuy sa poďakoval Slovensku za zabezpečenie reverzného toku plynu zo svojho územia na Ukrajinu. Vyhlásil to po dnešnom stretnutí s premiérom Robertom Ficom. Rompuy je v Bratislave v rámci svojich návštev po hlavných mestách členských štátov únie a aj pri príležitosti osláv 10. výročia vstupu SR do EÚ.

Ako pokračoval, situácia na Ukrajine je naďalej dôvodom na závažné obavy a v prípade neúspechu "malého reverzu" by únia podľa neho musela zvýšiť tlak na Rusko.

Poznamenal, že ekonomická situácia na Slovensku aj v Európe už vykazuje znaky zotavovania, ktoré sú viditeľné. Návrat k rastu pracovných miest označil za dôležitý aj v súvislosti s májovými voľbami do Európskeho parlamentu, keďže je obava zo zvyšovania vplyvu euroskeptických a nacionalistických strán. Za nástroj, ako bojovať proti nim, považuje to, aby sa prichádzalo s konkrétnymi výsledkami, ako je napríklad aj spomínaný ekonomický rast v EÚ.

Prezident únie poukázal na to, že najväčšie rozšírenie pred 10 rokmi vytvorilo nové hranice, slobody a príležitosti pre ľudí. "Prinieslo oveľa viac prosperity a kvality života pre občanov Európy a Slovensko to využilo v najväčšej možnej miere," dodal.

Premiér považuje slovenské členstvo v únii za úspešný príbeh, pričom poďakoval Romuyovi za jeho spoluprácu a podporu, ktorú prejavoval vo vzťahu k SR. "Jeho prítomnosť na oslavách dáva váhu tejto udalosti," uviedol.