Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

SR je na plynový výpadok pripravená, povedal minister Malatinský

Tomáš Malatinský Foto: TASR/Martin Baumann

V prípade ropy a ropných produktov je situácia podobná. Slovensko má v súčasnosti k dispozícii zásoby ropy a ropných výrobkov na 150 dní.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Slovensko je podľa ministra hospodárstva SR Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) na prípadný výpadok dovozu plynu a ropy pripravené. Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR to uviedol dnes na pôde svojho rezortu k aktuálnej situácii na Ukrajine a jej možných dôsledkoch na energetickú bezpečnosť Slovenska. Rokovanie sa uskutočnilo za účasti zástupcov všetkých relevantných prevádzkovateľov ropných a plynárenských infraštruktúr, ako aj zástupcov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Chcem ubezpečiť občanov krajiny, že Slovensko je po technickej stránke plne pripravené na riešenie situácie, ktorá by nastala v prípade obmedzenia alebo prerušenia dodávky ropy a plynu," zdôraznil po rokovaní Malatinský.

Aktuálna situácia v zásobovaní zemným plynom na Slovensku je štandardná a prebieha podľa platných zmlúv. "V prípade, že by prišlo k obmedzeniu alebo prerušeniu dodávky, bude možné využiť plyn, ktorý je v súčasnosti uskladnený v podzemných zásobníkoch. Vzhľadom na miernu zimu je vo výrazne väčšom objeme ako tomu bolo minulý rok," povedal minister.

V súčasnosti je v zásobníkoch 1,7 miliardy m3 plynu. Ide o celkový objem, ktorý uskladňujú zákazníci so zmluvným vzťahom s prevádzkovateľmi zásobníkov. Predpokladané obdobie, počas ktorého by bolo možné využívať tieto zásoby je pri súčasnom charaktere počasia približne 140 dní.

V prípade ropy a ropných produktov je situácia podobná. Slovensko má v súčasnosti k dispozícii zásoby ropy a ropných výrobkov na 150 dní, pričom tieto pozostávajú z núdzových zásob na 97 dní a z komerčných zásob spoločností Transpetrol, a. s., a Slovnaft, a. s.

"Prediskutovali sme zároveň alternatívne možnosti prepravy plynu z Českej republiky alebo Rakúska a pripravenosť spoločnosti eustream, a. s., na takúto situáciu. Kapacity, ktoré sú k dispozícii na vstupe na Slovensko aktuálne výrazne prekračujú priemernú dennú spotrebu," pripomenul Malatinský a v prípade dodávok ropy doplnil, že "v čase krízy je možné využiť alternatívny prepravný koridor – ropovod Adria. Ropovod má v súčasnosti kapacitu 3,5 milióna ton ropy ročne. Po rekonštrukcii sa táto kapacita zvýši na 6 miliónov ton ropy ročne."

TASR informoval hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič.