Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Plynárenský kongres sa zameria na energetickú bezpečnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ďalšou dôležitou témou kongresu bude podpora a rozvoj obnoviteľných plynov, najmä vodíka.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Energetická bezpečnosť, úloha plynárenskej infraštruktúry pri jej zvyšovaní, prípravy na zimnú sezónu či boj s vysokými cenami energií. To sú hlavné témy Stredoeurópskeho plynárenského kongresu, ktorý sa uskutoční od 22. do 23. septembra v Bratislave. V stredu o tom informoval výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský.

"Európa sa pripravuje intenzívne na nadchádzajúcu zimu, najmä z hľadiska dodávok energií. Podzemné zásobníky zemného plynu sú naplnené na viac ako 80 %, čo je pozitívne. Darí sa diverzifikovať dodávky najmä prostredníctvom LNG a Nórska. Určite však budeme diskutovať aj o tom, čo ďalej, pretože musíme myslieť dopredu, aj na budúci rok a zimu, aby mali európske i slovenské domácnosti a priemysel dosť plynu," povedal prezident SPNZ Tomáš Malatinský.

Ďalšou dôležitou témou kongresu bude podpora a rozvoj obnoviteľných plynov, najmä vodíka. Plynári predstavia svoje projekty, ktoré majú ambíciu rozvíjať plnohodnotné vodíkové hospodárstvo. Kongres si pripomenie aj 50. výročie začatia tranzitu zemného plynu cez územie Slovenskej republiky. Organizátori očakávajú účasť viac ako dvoch stoviek plynárenských a energetických odborníkov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska, Nemecka, Talianska, Ukrajiny, Rumunska i Bulharska.