Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Philip Morris investoval 4,5 mld. USD do vývoja bezdymových produktov

IQOS 3 Foto: Philip Morris Slovakia

Viaceré vedecké štúdie totiž ukazujú, že najviac škodlivín vzniká pri spaľovaní tabaku. V prípade bezdymových produktov nedochádza k spaľovaniu, ale k zahrievaniu náplne, čím sa zabraňuje ich vzniku.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Vyše 4,5 miliardy dolárov (3,55 miliardy eur) investovala spoločnosť Philip Morris International (PMI) do vývoja a výroby inovatívnych produktov, ktoré by dospelým fajčiarom, ktorí chcú napriek riziku naďalej pokračovať vo fajčení, pomohli prejsť na bezdymové produkty.

Viaceré vedecké štúdie totiž ukazujú, že najviac škodlivín vzniká pri spaľovaní tabaku. V prípade bezdymových produktov nedochádza k spaľovaniu, ale k zahrievaniu náplne, čím sa zabraňuje ich vzniku.

Ako uviedol v utorok v Bratislave generálny riaditeľ spoločnosti Philip Morris Slovakia Xavier Ducarroz pri príležitosti predstavenia novej generácie IQOS 3 na slovenskom trhu, PMI aj naďalej prináša inovácie zariadení s cieľom urýchliť prechod na bezdymové výrobky a vytvoriť lepší a menej škodlivý svet pre fajčiarov.

Na bezdymovú alternatívu doteraz prešlo takmer šesť miliónov dospelých fajčiarov na celom svete, ktorí prestali fajčiť cigarety. Viac ako polovica z nich pochádza z Japonska. Na Slovensku si IQOS v prvom roku získal už viac ako 70.000 dospelých fajčiarov z celkového odhadovaného počtu 1,2 milióna.

Za každým vývojom v PMI stojí veda. Vedecký hodnotiaci program je založený na postupoch z farmaceutického priemyslu a riadi sa pravidlami amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv. IQOS vytvára v priemere o 90 - 95 % menej škodlivín v porovnaní s cigaretovým dymom z referenčnej cigarety vytvorenej na výskumné účely. Súhrn všetkých predklinických a klinických vedeckých dôkazov spoločnosti ukazuje, že úplný prechod na IQOS predstavuje menšie riziko pre zdravie ako pokračovanie vo fajčení. Dôkazy tiež potvrdzujú, že neovplyvňuje negatívne kvalitu ovzdušia v interiéri.

V priemere 70 až 80 % užívateľov IQOS prestalo fajčiť cigarety, čo z tohto výrobku robí najefektívnejšiu bezdymovú alternatívu. Ani IQOS však nie je úplne bez rizika, keďže tabakové náplne, ktoré sa používajú, obsahujú nikotín, ktorý je návykovou látkou. Stále preto platí, že najlepšie je prestať užívať tabakové výrobky alebo nikdy nezačať.