Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

PMÚ začal konanie vo veci možného kartelu pri predaji vozidiel

Ilustračné foto Foto: Teraz.tv

Úrad na základe zhromaždených dôkazov podľa jej informácií nadobudol dôvodné podozrenie, že 17 podnikateľov sa dohodlo na cenách, rozdelení trhu a na koordinácii v procese verejného obstarávania.

Bratislava 14. júna (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR začal 3. júna správne konanie vo veci možnej dohody obmedzujúcej súťaž, uzatvorenej medzi podnikateľmi, ktorí pôsobia v oblasti predaja motorových vozidiel. Informovala o tom hovorkyňa úradu Adriana Olšavská.

Úrad na základe zhromaždených dôkazov podľa jej informácií nadobudol dôvodné podozrenie, že 17 podnikateľov sa dohodlo na cenách, rozdelení trhu, výmene citlivých obchodných informácií a na koordinácii v procese verejného obstarávania, obchodných verejných súťaží alebo v inej obdobnej súťaži. Uvedená dohoda sa týka trhu predaja osobných a ľahkých úžitkových motorových vozidiel.

"Nakoľko ide o horizontálnu dohodu medzi priamymi konkurentmi, ktoré patria medzi najzávažnejšie porušenie súťažných pravidiel a považujú sa za ťažké kartely, hrozí podnikateľom v prípade preukázania takejto dohody pokuta až do výšky 10 % z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie," zdôraznila.

Pripomenula, že v súťažnom práve je možné využiť inštitút tzv. leniency programu (program zhovievavosti), v zmysle ktorého sa účastník kartelovej dohody môže úplne vyhnúť pokute, ak z vlastnej iniciatívy ako prvý predloží PMÚ rozhodujúci dôkaz o existencii takejto dohody v čase, keď úrad nedisponuje žiadnym dôkazom o kartelovej dohode, respektíve predloží informácie a dôkazy rozhodujúce pre vykonanie inšpekcie alebo môže dosiahnuť zníženie pokuty až do výšky 50 %.

"Začatie správneho konania neznamená, že účastník konania porušil súťažné pravidlá a neprejudikuje závery, ku ktorým môže Protimonopolný úrad SR dospieť v rozhodnutí," dodala.