Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Ekonomika

Protimonopolný úrad začal prešetrovanie ohľadom optických sietí

Na archívnej snímke nápis na dverách budovy, v ktorej sídli Protimonopolný úrad SR. Foto: TASR Jaroslav Novák

Za neakceptovateľnú praktiku v oblasti prístupu k infraštruktúre PMÚ považuje napríklad absolútne neumožnenie prístupu k sieti.

Bratislava 20. februára (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) Slovenskej republiky začal sektorové prešetrovanie, ktoré posúdi situáciu ohľadom budovania nových optických sietí na stĺpoch elektrického vedenia a prístupu k nim. Hlavným cieľom je zabezpečiť priestor pre intenzívnu hospodársku súťaž na trhu, informoval v utorok PMÚ.

"V mnohých lokalitách takáto výstavba aktuálne prebieha alebo je plánovaná. S benefitmi v podobe kvality a nových možností v oblasti telekomunikačných a elektronických služieb sa vynárajú aj otázky, za akých podmienok (obchodných, najmä cenových) budú tieto služby spotrebiteľom prístupné," dodal úrad.

Počas sektorového prešetrovania sa plánuje zamerať najmä na získanie informácií o podmienkach k prístupu k už vybudovaným optickým sieťam a infraštruktúre, na ktorej dochádza k budovaniu nových. Úrad dodal, že je to kľúčové v záujme intenzívnej hospodárskej súťaže, ktorá pre spotrebiteľa generuje najnižšie ceny, kvalitu služieb a možnosti výberu.

Za neakceptovateľnú praktiku v oblasti prístupu k infraštruktúre PMÚ považuje napríklad absolútne neumožnenie prístupu k sieti. Taktiež aj diskrimináciu a umožnenie prístupu len vybraným subjektom, čo podľa úradu môže viesť k nahrádzaniu existujúcich novými. Dodal, že v minulosti boli tieto praktiky aj predmetom rozhodovania Európskej komisie (EK), súdov EÚ a súťažných inštitúcií členských štátov EÚ.

"V prípade, že PMÚ počas sektorového prešetrovania nadobudne podozrenie, že zákon o ochrane hospodárskej súťaže bol porušený, využije na prešetrenie svojich zistení všetky zákonné možnosti, vrátane uloženia sankcie alebo záväzkov s cieľom ochrániť hospodársku súťaž," uzavrel úrad.