Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Po 12-mesačnom maxime španielska priemyselná výroba zmiernila rast

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Produkcia v energetickom sektore síce zotrvala na vysokej úrovni, jej tempo sa však spomalilo.

Madrid 10. septembra (TASR) - Priemyselná produkcia v Španielsku pokračovala v júli v raste, tempo rastu sa však po tom, ako v júni dosiahla ročné maximum, spomalilo. Vývoj v júli ovplyvnil slabší rast produkcie energií, ako aj produkcie kapitálových tovarov a spotrebiteľských tovarov. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje španielskeho štatistického úradu INE.

Podľa štatistikov vzrástla priemyselná produkcia v Španielsku v júli po úprave o sezónne a kalendárne vplyvy medziročne o 5,3 %. Na porovnanie, v júni zaznamenala rast o 7 %, čo bolo najvyššie tempo rastu za 12 mesiacov.

Produkcia v energetickom sektore síce zotrvala na vysokej úrovni, jej tempo sa však spomalilo z júnovej úrovne 14,5 % na 14 %. Výrazne slabší rast zaznamenala produkcia kapitálových tovarov (z 10,8 % na 6,4 %) a spotrebiteľských tovarov, kde výroba vzrástla o 4,1 %, zatiaľ čo v júni rast dosiahol 6,9 %. Navyše produkcia polotovarov v júli zaznamenala pokles o 1,9 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci vykázala mierny 0,4-percentný rast.