Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Váhostav-SK predstaví veriteľom ako môžu získať akcie

Na archívnej snímke polícia vykonala raziu v sídle spoločnosti Váhostav - SK v Bratislave v stredu 22. apríla 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Spoločnosť sa môže vzdať 49 % svojich nezaťažených akcií v prospech nezabezpečených veriteľov, teda malých firiem a živnostníkov, aby sa aj takýmto spôsobom uspokojili ich pohľadávky voči firme.

Bratislava 4. júla (TASR) - Po aktualizácii zoznamu veriteľov predstaví stavebná spoločnosť Váhostav-SK spôsob, ako môžu veritelia získať akcie firmy. Spoločnosť sa totiž môže po zmenách zákona z minulého roka vzdať 49 % svojich nezaťažených akcií v prospech nezabezpečených veriteľov, teda malých firiem a živnostníkov, aby sa aj takýmto spôsobom uspokojili ich pohľadávky voči firme.

Váhostav-SK momentálne podľa hovorcu Tomáša Halána komunikuje so Slovenskou reštrukturalizačnou a vyhodnocuje zoznam veriteľov, ktorí svoje pohľadávky predali štátu. "Po zosumarizovaní všetkých údajov oboznámi Váhostav-SK štát a zostávajúcich veriteľov, ktorí si pohľadávky ponechali, o možnom spôsobe nadobudnutia akcií spoločnosti," uviedol pre TASR.

Veritelia mali možnosť odpredať svoje pohľadávky štátu za 50 % ich hodnoty. Štát ich odkupoval prostredníctvom špecializovanej inštitúcie Slovenská reštrukturalizačná. Tí veritelia, ktorí tak urobili, získali ihneď 50 % svojich pohľadávok, zvyšné peniaze od stavebnej spoločnosti už bude vymáhať štát. Ten nakoniec k stanovenému dátumu odkúpil pohľadávky takmer 470 z necelých 700 veriteľov.

Váhostav-SK má na základe schváleného reštrukturalizačného plánu vyplatiť nezabezpečeným veriteľom počas piatich rokov 18,75 % z ich pôvodnej pohľadávky. Po piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť do 50 %. Zvyšná polovica bude predstavovať majetkové právo veriteľov na akciách alebo vlastných zdrojoch firmy.