Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Po prestávke sa do Nitry vrátila výstava drobných zvierat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Chovatelia prezentujú na výstave desiatky rôznych plemien, medzi nimi aj plemená vyšľachtené na Slovensku.

Nitra 4. novembra (TASR) – Takmer 4800 zvierat, najmä králikov, vodnej a hrabavej hydiny či holubov, prezentujú chovatelia na XXV. celoštátnej výstave drobných zvierat v Nitre. Výstava, ktorú organizuje Slovenský zväz chovateľov (SZCH), sa na nitrianske výstavisko Agrokomplexu vrátila po dvojročnej odmlke spôsobenej pandémiou. Chovatelia budú verejnosti prezentovať výsledky svojej celoročnej práce a starostlivosti o zvieratá v sobotu a v nedeľu 5. a 6. novembra, informoval František Staňo z OZ Chováme doma.

Zvieratá vystavuje celkovo 479 chovateľov. Okrem slovenských priviezli svoje zvieratá aj chovatelia z krajín V4, ktorí sa predstavia v rámci súbežne prebiehajúcej V. medzinárodnej výstavy zvierat Vyšehradskej štvorky. Vystavovatelia prezentujú na výstave najmä jedince, ktoré spĺňajú všetky predpoklady na ďalší chov. "Práve preto môžu návštevníci vidieť najtypickejších zástupcov rôznych plemien. Zvieratá si môžu na výstave aj kúpiť alebo získať kontakty na chovateľov, prípadne získať cenné informácie pre začínajúcich chovateľov i odborníkov výmenou chovateľských skúseností," povedal predseda SZCH Štefan Henžel.

Chovatelia prezentujú na výstave desiatky rôznych plemien, medzi nimi aj plemená vyšľachtené na Slovensku. Tie predstavuje aj nedávno vydaná publikácia Slovenský statok - slovenské plemená hospodárskych zvierat, autorom textov je Michal Straka. Kniha na 450 stranách poskytuje komplexný prehľad našich národných plemien hospodársky významných zvierat - koní, hovädzieho dobytka, oviec, kôz, hydiny, králikov, holubov a včiel. Poskytuje informácie o ich histórii, pôvode, procese šľachtenia, zahŕňa aj charakteristiku jednotlivých plemien či informácie o aktuálnom stave chovu. "Publikácia je jedinečná nielen na Slovensku, ale aj v európskom priestore, pretože doposiaľ nikto tak detailne nepopísal všetky svoje národné plemená na jednom mieste," povedal Staňo. Súčasťou výstavy bude autogramiáda knihy, ktorá sa uskutoční v nedeľu 6. novembra od 12.00 do 13.00 h.