Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Po rekonštrukcii za vyše 630.000 eur otvorili v Beluši zberný dvor

Na snímke zberný dvor. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Okrem stavebných prác a modernizácie technického vybavenia získala obec nový softvér na evidenciu odpadu, ktorý zabráni zneužívaniu služieb.

Beluša 5. februára (TASR) - Po modernizácii a rekonštrukcii v sobotu (3. 2.) opäť otvorili v obci Beluša v Púchovskom okrese zberný dvor. Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli viac ako 630.000 eur. Informovala o tom Petra Martišová zo sekretariátu starostu.

Okrem stavebných prác a modernizácie technického vybavenia získala obec nový softvér na evidenciu odpadu, ktorý zabráni zneužívaniu služieb. Obec sa podieľala na investícií sumou približne 33.000 eur.

Súčasťou rekonštrukcie bola výmena narušených betónových plôch, výstavba nového osvetlenia a oplotenia. Nový oceľový prístrešok chráni vybavenie a odpad pred znehodnotením. K technickému vybaveniu pribudlo päť kontajnerov s hákovým systémom, dve váhy, kolesový traktor a traktorový nosič s hydraulickou rukou. Naďalej prebiehajú doplnkové stavebné práce nenárokovateľné v rámci projektu. Cieľom je upraviť priestor zberného dvora susediaci s cintorínom.

Podľa starostu Beluše Jána Prekopa chce obec v apríli začať s distribúciou rozhodnutí o poplatku za odpad a doručovaním asi 2600 čipových kariet. "Slúžiť budú na monitorovanie vstupu do zberného dvora a na získanie presnejších štatistických údajov. Od mája až júna budú môcť občania využívať zberný dvor iba po preukázaní sa príslušnou kartou. Presnejšie dáta nám umožnia v budúcnosti nastaviť efektívnejšiu, udržateľnejšiu a ekonomicky výhodnejšiu odpadovú politiku v našej obci," doplnil Prekop.