Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Po Repsole plánuje argentínska ropná firma YPF spoluprácu s Gazpromom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ropná firma Gazprom sa do pozornosti sveta dostala v apríli tohto roka, keď Fernándezová oznámila, že 51-% podiel španielskej firmy Repsol v YPF vláda znárodní.

Moskva/Buenos Aires 20. júna (TASR) - Argentínska ropná spoločnosť YPF by čoskoro mohla spojiť sily s ruským plynárenským koncernom Gazprom na prieskum a ťažbu z ropných a plynových ložísk v Argentíne.

Povedal to dnes argentínsky minister zahraničných vecí Héctor Timerman. Jeho oznámenie prišlo krátko po stretnutí argentínskej prezidentky Cristiny Fernándezovej s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom na okraj summitu lídrov G20 v Mexiku.

Ropná firma sa do pozornosti sveta dostala v apríli tohto roka, keď Fernándezová oznámila, že 51-% podiel španielskej firmy Repsol v YPF vláda znárodní. V priebehu niekoľkých týždňov parlament zoštátnenie schválil a prezidentka podpísala.

Argentína firmu Repsol obvinila, že nedostatočne investovala do energetického sektora krajiny a namiesto predaja vyťaženej ropy v Argentíne veľkú časť z nej vyvážala, aby ťažila z vysokých cien na zahraničných trhoch. Repsol všetky obvinenia odmieta a proti Argentíne podal na súde v USA žalobu. Začiatkom júna celý proces zoštátnenia argentínska vláda dokončila, keď vymenovala nového šéfa a členov správnej rady.