Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Po takmer roku sa maďarský zahraničný obchod vrátil v máji do prebytku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Export sa v porovnaní s aprílom zvýšil o 9,2 %, zatiaľ čo dovoz vzrástol iba o 3,1 %. Výraznejšie rástol vývoz aj v medziročnom porovnaní

Budapešť 7. júla (TASR) - Po takmer roku v deficite sa maďarský zahraničný obchod vrátil v máji do prebytku, pričom vývoj v danom mesiaci ovplyvnil najmä výrazný rast exportu. Zvýšil sa aj dovoz, tempo jeho rastu však bolo v porovnaní s vývozom miernejšie. Predbežné údaje maďarského štatistického úradu zverejnil server RTTNews.

Maďarsko podľa štatistikov zaznamenalo v máji obchodný prebytok 135 miliónov eur. Na porovnanie, v apríli evidovalo schodok na úrovni 523 miliónov eur a v máji minulého roka bol síce zahraničný obchod v prebytku, avšak iba na úrovni 70 miliónov eur. Máj tohto roka tak ukončil obdobie zahraničného obchodu v deficite, ktoré sa začalo v júli minulého roka.

Export sa v porovnaní s aprílom zvýšil o 9,2 %, zatiaľ čo dovoz vzrástol iba o 3,1 %. Výraznejšie rástol vývoz aj v medziročnom porovnaní. Oproti máju 2021 sa export zvýšil o 28 %, dovoz zaznamenal rast o 27 %.